Intervju med vin- och matprofilen Håkan Larsson som firar 65 år.

Vin- och matjournalisten Håkan Larsson har varit chefredaktör för Allt om Mat, pratat om mat och vin i TV:s Gomorron Sverige i sex år och är sedan 2005 vinredaktör för Allt om Vin. Han har arbetat i branschen i 25 år och kallats för ”vinets folkbildare”.

Mat- och dryckesjournalisten Håkan Larsson

Nu fyller Håkan 65 och folk o folk fångar honom i farten för ett samtal.

När vi pratar är Håkan på väg till en vinprovning med Munskänkarna i Nora – ett uppdrag som han är extra stolt över eftersom det är för den goda sakens skull. Håkan tar inte ut arvode men alla som deltar lägger 100 kronor vardera som går till ett daghem i en kåkstad i Kapstaden.

– Vi har hittills dragit in en miljon kronor till dagiset. Det känns viktigt att göra något meningsfullt, att det här kan hjälpa dem att få en vettig framtid. Dessutom är det jätteroligt att komma ut på vinprovningar och träffa nya människor, säger han.

Håkan Larsson har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som journalist inom både dagspress, fackpress och veckotidningar. Vin- och matintresset har funnits länge och de senaste 25 åren har det gått att sammankoppla med yrket.

Som mat- och vinskribent och chefredaktör för en vintidning är det en stor del av arbetet som går ut på att prova vin.

– Det blir ungefär 4 000 viner om året. Både Systembolagets ordinarie sortiment och beställningssortimentet ska gås igenom.

Själva provandet tar ungefär 40 arbetsdagar om året. Många tror att det är glamouröst och att det blir fina viner nästan jämnt, men Håkan förklarar att alla viner ska testas, även sortimentet av boxviner.

– Jag har en förmån som får arbeta med något som intresserar mig. Det är ett stort privilegium som jag känner stor ödmjukhet inför. Jag är helt enkelt en lyckligt lottad jävel, säger Håkan och skrattar.  

Kombinationen mat och vin är något som Håkan ofta berör när han pratar inför folk eller skriver. Senaste boken ”Håkan Larssons bästa mat till vinet” utgår ifrån tio olika smaktyper när det gäller vin och följs sedan av recept på mat som passar extra bra till varje smaktyp.

Vad är roligast, vin eller mat?

– Det går inte att svara på. Båda är kul. Roligast är när man äter god middag och gifter ihop maten med rätt viner, då uppstår något spännande. Eller om man provar vinet först och sedan dricker det till mat och märker att det då smakar helt annorlunda. Förändringen är fascinerande. Det blir aldrig tråkigt med vin och mat.

Det har blivit många böcker genom åren. För att variera sig lite och inte bara avhandla vintips och recept skrev han för några år sedan en kåseri- och essäbok: ”Om konsten att äta och dricka”.

Berätta något kul utifrån den boken!

– Jag skrev om den perfekta promillen. Jag har en teori om att den finns – då man känner sig lite snyggare och lite smartare än i vanliga fall. Det gäller att komma upp i den och hålla sig där. Många försöker, men den ligger alltid lite lägre än vad man tror.

Nu fyller du 65, kommer du att fortsätta i samma takt?

– Jag kommer att dra ned något på tempot under de närmaste åren. Jag vill ägna mer tid åt andra saker som bland annat mina två barnbarn.

Hur ska du fira högtidsdagen?

– Det blir lite champagne och sen lyxpizza på lokal krog på tu man hand med hustrun. Senare firar jag med den närmaste familjen, inga stora kalas på g.

Vi på folk o folk vill avsluta intervjun med att önska Håkan ett stort grattis och naturligtvis också en SKÅL!

Håkan Larsson om vin, mat med mera

Var dricker du helst vin, hemma eller på restaurang?

– Både och. Jag älskar att sitta på en krog som säljer vin på glas och prova mig igenom olika sorter. Den får dessutom gärna ha en kul sommelier.

Rött eller vitt?

– Det går inte att svara på, det beror på tillfälle. Men om jag måste välja svarar jag mousserande.

Vad beställer du i en bar (inte vin)?

– Ett lokalt bryggt öl, det är alltid spännande.

Vad lagar du till middag?

– Vi käkar enkel mat, steker fisk eller kyckling och mycket grönsaker och baljväxter. Vi äter modernt och väljer hellre vegetariskt och kyckling än rött kött.

Bästa dryckesminnen?

– Det ena är från Champagne, när Christian Pol Roger bjöd på en flaska från 1923. Att få dricka en flaska som var gjord emellan världskrigen och i den miljön – det går till historien. Ett annat härligt vinminne är betydligt enklare. Jag är uppvuxen på en gård på Fårö. Det var någon gång på 1970-talet, före mitt vinmedvetande hade vaknat, när vi satt och åt varma, nyrökta flundror och drack en halvtorr Riesling till.

Favoritkrog i Sverige?

– Det är många, men en av dem är Hotell Borgholm och Karin Fransson. Hon fick sin välförtjänta stjärna för tre år sedan. Nu säljer hon, så snart är det sista chansen att få uppleva hennes mat.

Berätta om någon okänd talang

– Jag har en bakgrund som dansbandsmusiker, lokalt på Gotland på 70-talet. Dessutom har jag varit fyrfaldig stormästare i Jeopardy år 2000.

Mat- och dryckesjournalisten Håkan Larsson

FAKTARUTA

Namn: Håkan Larsson

Familj: Fru Annika, döttrarna Elin och Elsa samt barnbarnen Thea och Gerda

Ålder: Fyller 65 år den 11 april

Bor: på Lidingö

Sommarhus: på Fårö.

Några av Håkans utmärkelser: Som förste och hittills ende journalist mottog han 2001 Gastronomiska Akademiens Guldmedalj för ”utomordentliga insatser för svensk matkultur".

Årets Vinprofil 2007, 2010 Vinakademiens Stora Pris för sin omfattande folkbildningsinsats inom vinets värld.

Boken ”Rött, vitt, rosé” belönades 2002 som världens bästa nybörjarbok om vin.

Boken ”Vin och Fest  utsågs av Svensk Bokkonst till en av Sveriges 25 vackraste böcker 2008.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett av Håkans bästa dryckesminnen inkluderade nyrökt fisk och en halvtorr Riesling. Vill du själv prova detta rekommenderar vi det här vinet. Vinet  Det har en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.