Kantarell och grönkålspizza | folk o folk
Kategori

Kantarell och grönkålspizza.

Sensommarens lyxigaste pizzor är garanterat de här små godingarna med stekt lök, kantareller och grönkål. Grönkålen blir så mjuk och god om du knådar den med olja och sedan smaksätter med citron och salt. En perfekt topping på pizzan och så gott till kräftorna!

Kantarell- och grönkålspizza

Receptet räcker till 1 stor pizza eller till ca 10 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill göra flera.

 

Kantarell och grönkålspizza:

1 1/2 dl kallt vatten
1/4 paket jäst
3 msk olivolja
ca 4 dl durumvetemjöl
en nypa salt

Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett svalt ställe över natten eller ett par timmar i rumstemperatur. Låt degen stå framme minst 30 minuter innan den ska bakas ut.

Kavla ut till en rektangel och gör antingen en stor eller flera små pizzor.


Topping:

300 g kantareller
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1 knippe färsk gräslök
salt & svartpeppar
4 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost

riven grönkål
olivolja
1 citron
salt

Gör så här:

  1. Stek kantarellerna i en varm, torr panna. Tillsätt en klick smör.

  2. Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk.

  3. Bred ett lager crème fraîche på pizzorna och strö över finhackad gräslök, stekt lök och stekt svamp. Toppa med lite riven ost.

  4. Baka pizzorna i 250°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.

  5. Lägg upp grönkålen i en skål och massera in olja i grönkålen. Smaka av med saften från1 citron och salt. Toppa pizzorna med grönkålen. Servera direkt.

Systembolagsnummer: 2690 129 kr

En Riesling är alltid uppskattad på kräftbordet! Denna Riesling från Charles Smith har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd. Passar utmärkt till skaldjur eller bara som sällskapsvin.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager