Kronvodka – en kunglig njutning!

Som namnet antyder har kungen blandat sig i Kronvodkans uppkomst. Det tog sin början då friherre Georg Gustaf Wrangel af Adinal, snart känd som Brännvins-Wrangel, inspirerades av några tyska stater som monopoliserat sin brännvinstillverkning.

Räksmörgås till Kronvodka

En kall skvätt brännvin i immiga glas kan understryka lyxen i en redan läcker rätt, ett leende frosseri. Gyllene, smörstekt bröd toppat med en klick gräddfil och nyslagen majonnäs, med räkor som brottas med dill och finhackad rödlök. Alltsammans krönt med löjrom och uppfriskat med en droppe citronsaft. Så en dillkvist på toppen och du är redo.

Ur frysen kommer ett immigt spetsglas till varje gäst. Kyld Kronvodka stjälps snabbt upp i glasen, så raskt att bara ytspänningen kan mäta sig med din iver att hugga in.

Kanske är detta den läckraste av förrätter? Om inte, så är det ett av de bästa sätten att avnjuta välkyld vodka. Fler tips kommer strax, men först en reflektion över hur jag redan vid tjugo års ålder fascinerades över skillnaden mellan vodka och vodka. Vissa vassa, andra lena. Vid trettio fyllda blev jag del i en sensorisk panel hos spritmonopolet, mycket tack vare en fäbless för snapskryddning grundad i studietidens skålande och skrålande.

Sensorikpanelen analyserade doft och smak på kryddsprit och bittersprit. Vi lärde känna kummin, anis och pomerans såväl som alkoholen i sig, och hur råvara och tillverkning ger karaktär i ett spann från len sötma till riviga medicinska toner. I arompaletten hos vodkan finns också spannmål, bröd, citrus, lakrits och pepprighet. Väl kyld och med rätt tillbehör är vodka en njutning med stuns och isande svalka som höjer kända rätter och erbjuder nya smakupplevelser!

En god vän till klassiskt smörgåsbord

Kronvodka har en rund, söt ton av spannmål som gör att du som kombinerar den med mat lätt finner harmoni med rätter som har både sälta och syra. Kronvodka passar till kall mat som inlagd sill, kaviar och röror från smörgåsbordet, likväl som varma rätter med koppling till andra vodkakulturella nationer, må det vara blodkorv eller surkålsgryta.

En av mina favoriter är Lerpottasill – en rätt som i sig får smaklökarna att sjunga fyrstämmigt. Grunda ett uppläggningsfat med tunnskivad kokt potatis. Lägg på ett lager matjessill, kanske några gurk- och äppeltärningar. Bryn rödlök i generöst med smör och häll över. Klicka på gräddfil, peppra, servera. Dubbelt så bra med Kronvodka!

Kronvodka och saltgurka

Ska jag bidra med en favorit till som får det att vattnas är estnisk gurka en given toppkandidat. Som förrätt serveras saltgurka skivad på längden. Den snart leende matgästen doppar gurkan i flytande honung och sedan i smetana. Förföriskt gott.

Varför kungligt brännvin?

Som namnet antyder har kungen blandat sig i Kronvodkans uppkomst. Det tog sin början då friherre Georg Gustaf Wrangel af Adinal, snart känd som Brännvins-Wrangel, inspirerades av några tyska stater som monopoliserat sin brännvinstillverkning. Ett till synes genialt sätt att dra in pengar till en mager statskassa. Gustav III klappade händer. Storvulna planer på 3000 kronobrännerier tog form. Med start 1749 i Mariestad följde Örebro, Norrköping och sedan 60 orter där det kokades brännvin i statlig regi. På kungens eget bränneri på Gripsholms slott bolmade vedbrasor under 29 pannor och hela Mälardalen skövlades på brännbart virke. I perioder förbjöds spritbränning på grund av missväxt. 1775 lagstadgades kronobränneriernas tillverkningsmonopol på sprit.

Missväxten gjorde att idén om kronobrännerier fick pyspunka. 1783 brann fyra kronobrännerier ner till grunden, bland dessa kungens eget på Gripsholm. Emellertid tog kungen popularitetspoäng, eftersom bränneriernas feta lager av spannmål vid nödår kunde användas för brödföda till folket. När så husbehovsbränning åter blev lagligt 1787 föll Wrangels stora planer ihop som en misslyckad sufflé. Detta första försök till spritmonopol tynade bort och det sista kronobränneriet lades ner 1824.

Under kronobränneriernas era såldes spriten genom att 3000 krogar utnämndes till kronoutskänkningsställen. Kommersen tog fart med kronmärkta glas och karaffer där svensken serverades statlig sprit från Värmland i väst till Karelen i öst.

1776 fastslogs att brännvin endast skulle serveras mellan 9 och 12 på morgonen, och bara på måndag, tisdag, onsdag och fredag. Vid tiden för mordet på Drottningholmsteatern fanns ett obegripligt antal av tio tusen statligt välsignade krogar. Bara i lilla Nora i Bergslagen fanns 43 krogar på runt fyrahundra invånare.

Kronvodka idag – en aptitretande klassiker

Korn och Kronvodka

Kronvodka är ett av våra klassiska, storsäljande brännvinsmärken. I dag bränd på finaste höstvete som ger en fyllig, söt karaktär med toner av bröd, spannmål och aningen citrus.

Kronvodkans lenhet jämfört med andra, vassare vodkatyper är att hörnen filats bort med några droppar mjuk kornsprit. Detta är ett av genidragen som ger Kronvodkans tilltalande karaktär.

En vass sprit har blivit ett charmigt brännvin med både styrka och karaktär tack vare någon tiondels procent fatlagrad kornsprit. Denna aromsprit är i grunden tillverkad på samma vis som maltwhisky, om än lite kortare lagrad än de minst tre år som krävs för maltwhiskyns vila på ekfat.

En vodkaklassiker från New York

Hur säljer jag vodka till amerikaner? En fråga som John G Martin ställde sig det ödesdigra året 1941. Till hans glädje hade den ärrade bartendern Jack Morgan liknande bryderier. Morgan kämpade för fullt med att få ruljans i försäljningen av den ginger beer han skapat. Deras blod och svett övergick till glädjetårar efter ett par järn på Chatham Bar i New York. De beslutade att slå sina drycker ihop, krydda upp med limejuice och Angostura och röra om med is. Efter att de lagt en stororder på mässingsmuggar med en åsna på var saken klar: Moscow Mule var född.

Och åter i Kronvodkans hemland undrar jag om brännvins-Wrangel verkligen var en åsna? Arvet är värdigt en prins i vilket fall. Kronvodka passar en lång skön sommardag; med början i en mässingsmugg på en solig brygga, och fortsättning i bersån med smör, ost, sill och en snapsvisa till måsars skrik. Det är ändå kungligt.

/Örjan Westerlund

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.

Kontinuerlig destillation av finaste höstvete ger Kronvodka en perfekt och ren bas. Karaktären kommer från fatlagrad kornsprit destillerad på pot-still, precis som den finaste maltwhiskyn.