Kryddig kycklinggryta till Halloween.

Halloween - ett kommersiellt jippo, javisst. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj.

Kryddig kycklinggryta till Halloween
Chateau Ste Michelle Syrah

Chateau Ste Michelle Syrah

USA

Systembolaget nr:

466001

159,00 kr


CHILL OUT Shiraz California

CHILL OUT Shiraz California

USA

Systembolaget nr:

2282601

82,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Halloween, en högtid vi ser mer och mer av här i Sverige. Butikernas hyllor fylls av pumpor, spindelnät och den ena utklädningsmasken läskigare än den andra. Jag hör en del klaga över att halloween, precis som alla hjärtans dag och alla andra tema-dagar, bara blir ett kommersiellt jippo. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj. Att liksom få lyxa till det lite mitt i vardagen, det är väl helt fantastiskt!

Så jag tycker absolut ni kan passa på att bjuda hem lite vänner till helgen, duka fint med pumpor, ljus lite spindelnät och laga en riktigt god middag. Och just denna fredag känner jag att en kryddig kycklinggryta skulle sitta fint. Med massor av härlig smak från den marockanska kryddan Ras el Haonut. Jag tror originalet ska innehålla uppemot 20 olika kryddor, så det är betydligt enklare att köpa den färdigblandad i butik istället för att blanda alla kryddor själv. Den finns där du köper dina vanliga kryddor i mataffären.

Kryddig kycklinggryta

Ingredienser

  • 700 g kyckling

  • 1 gul lök

  • 2 vitlökar

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 msk Ras el Haonut

  • 1 msk kycklingfond

  • 1 msk soya

  • 3 dl vatten

  • 1/2 dl grädde

  • 1 dl russin

  • 1 granatäpple

  • 1 dl mandel

Gör så här

    1. Skär ner kycklingen i mindre bitar. Bryn den hastigt i en het gryta.

    2. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek mjuk tillsammans med kycklingen.

    3. Tillsätt tomatpuré och Ras el Haonut. Låt fräsa en stund.

    4. Tillsätt sedan kycklingfond, soya, vatten och grädde.

    5. Låt koka på låg värme under lock i cirka 30 minuter. Tillsätt russinen och låt koka ett par minuter till.

    6. Hacka mandeln och strö den och granatäppelkärnorna över grytan innan servering.

    7. Koka råris tillsammans med saffran och servera till dne kryddiga kycklinggrytan. Strö gärna lite granatäpple även över riset.

    8. Låt fredagsmyset börja!

Vin till kycklinggrytan

Här föreslår vi ett mjukt och fruktigt rött vin som tål att möta lite kryddhetta från maten.

Chateau Ste Michelle Syrah

159,00 kr


Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.

CHILL OUT Shiraz California

82,00 kr


CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Recept: Linnéa Seidel