Lammgryta med späda morötter.

En matig lammgryta med späda morötter som är lika god till kokt ris som potatis. 

Lammgryta med morötter på ett bord.
Expedition Carmenère

Expedition Carmenère

Chile

Systembolaget nr:

254301

80,00 kr


Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Systembolaget nr:

626701

285,00 kr


logo

5

logo

2 h 30 min

En matig lammgryta som fått småputtra länge på spisen gör sig utmärkt på en påskbuffé tillsammans med andra goda rätter. Men passar precis lika bra att servera som ensamrätt tillsammans med kokt ris eller potatis till påskmiddag. Grytan kan med fördel göras en dag i förväg och sedan värmas på innan servering. Det brukar bli allra godast tycker jag!

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av lamm

  • 2 gula lökar

  • 2 msk tomatpuré

  • 2 tsk torkad timjan

  • 2 tsk torkad rosmarin

  • 2 dl rött vin

  • 2 msk köttfond

  • 2 lagerblad

  • 1 paket krossade tomater

  • Vatten

  • 2 dl grädde

  • 150 g späda morötter

  • 1 msk majsstärkelse+vatten

  • 140 g rökt bacon eller fläsk

  • färsk rosmarin och timjan

Gör så här

    1. Bryn köttet i omgångar i en gryta. När alla bitar är brynta, lägg tillbaka allt kött.

    2. Skala och skiva löken fint, ha i och låt steka med. Tillsätt tomatpuré, timjan och rosmarin. Låt steka en stund. Slå på vin och köttfond.

    3. Tillsätt sedan lagerblad och krossade tomater. Fyll på med vatten så det täcker köttbitarna. Låt koka under lock tills köttet är mört och fint. Ca 1 1/2-2 timmar beroende på köttet.

    4. När köttet börjar bli mört, slå på grädde. Skala och dela morötterna. Ha i dom och låt allt koka tills morötterna mjuknat.

    5. Rör ut lite majsstärkelse i vatten och ha i. Låt koka tills grytan tjocknat.

    6. Stek bacon och rör i grytan.

    7. Toppa grytan med färsk rosmarin och timjan och njut sedan av påskmiddagen.

Vin till lammgryta:

Expedition Carmenère

80,00 kr


Till Linnéas lammgryta rekommenderar vi detta röda vin från Chile. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad, perfekt till en mustig lammgryta.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

285,00 kr


Vill du lyxa till det bjuder du på denna Châteauneuf-du-Pape från Xavier till lammgrytan. Vinet har en fyllig, komplex smak med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad.

Recept: Linnéa Seidel