Lammytterfilé med rotsakspuré, tryffel och friterad grönkål.

Till varmrätt på nyårsmenyn kommer här ett läckert recept på lammytterfilé, rotsakspuré smaksatt med tryffel och friterad grönkål som pricken över i!

Lammytterfilé med rotsakspuré smaksatt med tryffel och friterad grönkål
logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Till varmrätt på nyårsmenyn kommer här ett läckert recept på lammytterfilé, rotsakspuré smaksatt med tryffel och friterad grönkål som pricken över i!

Lammytterfilé

Ingredienser

  • ca 600 g svensk lammytterfilé

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt runt om så det får fin färg. Lägg i en ugnssäker form. Stick i en termometer och tillaga i 125°C varm ugn tills köttet når en innertemperatur på 58 °C. Det tar ca 20-25 minuter.

    2. Vira in köttet i folie och låt vila minst 10 minuter.

Rotsakspuré med tryffel

Ingredienser

  • 500 g mjölig potatis

  • 500 g palsternacka

  • 2 dl grädde

  • 2 msk smör

  • 2 cl tryffelolja

  • salt

Gör så här

    1. Skala potatis och palsternacka. Skär ner i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills rotsakerna mjuknat. Låt ånga av. Pressa rotsakerna.

    2. Värm grädden i en kastrull. Blanda i den varma grädden, smör och tryffelolja i rotsakerna. Rör till en slät puré. Smaka av med salt.

Friterad grönkål

Ingredienser

  • 100 g färsk grönkål

  • olja att fritera i

Gör så här

    1. Skär bort den grova delen på grönkålen och dela i mindre bitar.

    2. Hetta upp ett par deciliter olja i en kastrull och fritera grönkålen. Fiska upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lätt.

Gräddsås

Ingredienser

  • 3 dl grädde

  • 1 msk oxfond

  • 1 msk soya

  • 1 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

    1. Koka upp grädde, fond, soya och gelé i en kastrull. Låt sjuda tills såsen tjocknar något.

Till servering

Ingredienser

  • sallad

  • granatäpplekärnor

Gör så här

    1. Lägg upp skivad lammfilé, rotsakspuré, sallad och friterad grönkål på en tallrik. Ha på lite sås och avsluta med att strö granatäpplekärnor över. Servera direkt.

Recept: Linnéa Seidel