Lättlagad Pasta al Forno med mozzarella och parmesan.

Pasta al Forno är lite som en förenklad variant av lasagne. En fyllig italiensk pastagratäng med både mozzarella och parmesan.

Pasta al Forno
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 15 min

Jag älskar att laga mycket mat på fredagen, som sedan räcker till lunch på lördagen eller söndagen. Det är för mig något trösterikt med att veta att det i kylen finns färdig mat som bara är att värma på. Det är det fina med att laga en riktigt god Pasta al Forno i början av helgen. Och ibland vänder vi oss ut och in för att lyckas få fram den mest avancerade maten när vi ska ha gäster, när allt man egentligen vill är att äta en god middag i fina vänners lag. Och enligt min erfarenhet är pasta och ett riktigt gott glas rött alltid ett säkert kort!

Pasta al Forno

Ingredienser

  • 500 g nötfärs

  • 1 stor gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 selleristjälkar

  • 2 stora morötter

  • 3 msk tomatpuré

  • 500 g krossade tomater

  • 2 dl rött vin

  • 1 köttbuljongtärning

  • 1 dl basilika

  • salt

  • svartpeppar

  • 3 msk smör

  • 4 msk vetemjöl

  • ca 5 dl mjölk

  • vitpeppar

  • En nypa muskotnöt

  • 500 g pasta

  • 200 g mozzarella

  • 2 dl riven parmesan

Gör så här

    1. Bryn nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök och låt det steka med i färsen.

    2. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i färsen tillsammans med tomatpurén. Låt allt stekas ett par minuter.

    3. Häll i krossade tomater och vin. Lägg i buljongtärning och blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 20 minuter.

    4. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.

    5. Gör béchamelsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning.

    6. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.

    7. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.

    8. Riv mozzarella och parmesan.

    9. Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form och fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.

    10. Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.

    11. Servera med ett gott bröd till, häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Till en klassisk Pasta al Forno passar Ruffino Chianti perfekt. Ett rött fruktigt vin med bärig doft och smak av körsbär, hallon och lakrits.

Se också:

Recept: Linnéa Seidel