Recept på Linn Utbults berömda snipplor

Linn Utbults berömda snipplor!

Linn Utbult är bloggare, kokboksförfattare och vinnare av Hela Sverige bakar. Här bjuder hon på sitt recept på den innovativa Snipplan, som är hennes egna och smarriga tolkning av den klassiska semlan!
Linn Utbults Snipplor
Rating
30 st

Deg

45 g jäst
3 3/4 dl mjölk 3%
3/4 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
14 1/4 dl vetemjöl
1 msk grovt stött kardemumma
1-2 st ägg
165 g rumsvarmt smör
PENSLING:
2 st ägg
2 msk mjölk
1 nypa salt
1. Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda.
2. Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok.
3. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
5. Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen.

Fyllning

200 g rumsvarmt smör
120 g riven mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
60 g finhackad mandel
1. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
2. Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
3. Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.
4. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

Mandelmassa

200 g mandel med skal
2-3 dl florsocker
2 st äggvitor
1 nypa salt
1. Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Blir den för tjock så tillsätt lite vatten eller mandellikör. Häll i massan i en spritspåse.

Till servering

florsocker att sikta över
5 dl vispad grädde med lite strösocker
1-2 sats mandelmassa
1. Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker.
2. Linn Utbults snipplor är klara att serveras!
Systembolagsnummer: 659 329.00 kr

Den klassiska "old nr. 7", här tillsatt med honung. Det är en ljuvlig whiskylikör som faktiskt också passar bra i bakverk! 

Recept på Kolapaj med Jack Daniel´s Tennessee Honey ->

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager