Ostfylld fläskfilé | folk o folk

Baconlindad, ostfylld fläskfilé och blomkålspuré.

Idag tänkte jag dela med mig av ett super-duper-bra tips som räddar den tråkigaste av såser, lyfter potatismoset till nya höjder, gör kryddsmöret oförglömligt eller som i det här receptet - förvandlar en helt vanlig blomkålspuré till något betydligt mycket roligare.

Baconlindad fläskfilé

Jag pratar om vitlök som fått rostats i sitt skal i ugnen. Så att den blir precis så där härligt mjuk, söt och smakrik som man vill ha den! Inte bitter och stark, utan bara otroligt smakrik! Olika vitlökar smakar olika mycket, så prova dig fram hur många du behöver till receptet.

Förutom blomkålspuré, så bjuder jag idag på ett väldigt uppskattat recept. Nämligen baconlindad fläskfilé. Det är en kär klassiker men som alltid blir otroligt god. Själva filén kan du fylla med vad du vill. Ost, feta, kryddor, soltorkade tomater, ölkorv… Ja ni fattar grejen. Men idag tog jag bara helt vanlig, smaksatt färskost som jag smulade i lite ädelost i. Så gott i all sin enkelhet!

Baconlindad, fylld fläskfilé med blomkålspuré

600 g fläskfilé
150 g färskost
ca 100 g ädelost
2 paket bacon
salt & svartpeppar
ca 4 vitlöksklyftor
olivolja
svartpeppar

1 kg blomkål
2 grönsaksbulkongtärningar
1/2 dl grädde
salt & svartpeppar

Börja med att putsa fläskfilén. Gör ett snitt i filén, som en ficka, men skär inte hela vägen igenom eller hela vägen ut mot kanterna. Fyll med färskost och smulad ädelost. Linda in filén i baconskivor. Salta och peppra. Lägg den baconlindade filén i en stekpanna och bryn hastigt runt om. Ställ in stekpannan i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter.

Ta vitlökarna och skär av toppen på klyftorna, men behåll skalet på. Ringla över lite olja och salta. Ställ in i 200°C varm ugn i cirka 20 minuter. Låt vitlöken svalna.

Häll upp vatten i en kastrull och ha i buljongtärningarna. Koka blomkålen mjuk. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av någon minut.  Lossa skalet från vitlökarna, börja med att ha i två vitlökar, smaka dig sedan fram. Mixa blomkål och vitlök till en slät puré. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

Servera allt med en härlig grönsallad. Låt fredagsmyset börja!

Robert Mondavi Meritage
Systembolagsnummer: 6011

Till veckans fredagsmys tycker jag du ska hälla upp ett glas Robert Mondavi Meritage. Ett rött, intensivt vin från Kalifornien med inslag av bär, vanilj, solmogna plommon och mörk choklad. Robert Mondavi är mannen som satte Kalifornien på kartan vad gäller vin och det här är en smakrik blend av fem klassiska Bordeauxdruvor. 

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager