Chokladmousse med hasselnötter | folk o folk

Chokladmousse med kanderade hasselnötter.

Bild på chokladmousse

Chokladmousse

Ingredienser (för 4 personer)

100 g choklad, valfri kakaohalt
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 rumstempererade äggulor

Gör så här

Börja med att smälta choklad och socker i ett vattenbad eller försiktigt i mickron. Låt chokladen svalna. Vispa under tiden grädden lätt och fluffig.

Blanda i äggulorna i den avsvalnade chokladen, ha i en i taget och rör om. Känns det som om chokladen kommer att skära sig, tillsätt en matsked vispad grädde. Då brukar chokladsmeten gå ihop sig igen. Vänd försiktigt i chokladsmeten i grädden. Vispa gärna några tag med en ballongvisp på slutet för att få en luftig mousse.

Fördela i portionsglas och låt stå svalt till servering.

Kanderade hasselnötter

Ingredienser

1 dl strösocker
1 msk smör
1 dl hasselnötter

Gör så här

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt det smälta sakta. När det börjat få en gyllenbrun ton, tillsätt smöret och rör om. Ta av från plattan.

Hacka hasselnötterna grovt och tillsätt i det smälta sockret. Bred snabbt ut blandningen på ett bakplåtspapper. När allt har stelnat, lossa från bakplåtspappret och bryt i mindre bitar.

Dekorera chokladmoussen med de kanderade nötterna.

Vintry's Madeira Fine, 750ml
Systembolagsnummer: 7882

Servera gärna ett glas madeira till chokladmoussen och då passar Vintry's Madeira Fine mycket bra. 

Vinet har en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager