Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner.

Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner.

Jag älskar säsongen som ligger framför oss. Det är nu min kreativitet i köket väcks till liv efter en lång vintervila. Helt plötsligt dyker det upp den ena primören efter den andra i mataffären och längtan efter lite mer lustfylld matlagning vaknar i mig. Att man bara genom att strö lite penséer över en sallad kan lyfta den totalt gör mig så lycklig. Och att jag nu faktiskt har möjlighet att göra just det. Det känns lika underbart varje år!

Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner

Precis så här älskar jag att bygga upp en middag. Flera olika sorters tillbehör, med olika smak och konsistens. Och till det en bit bra kött. Gott för både kropp och själ. En storfavorit just nu är de här balsamicohampinjonerna. I ärlighetens namn gör jag dem flera gånger i veckan. Ett otroligt lättlagat tillbehör som passar att servera till det mesta. Men gör sig allra bäst en just så här!

Grillad ryggbiff med krossad potatis och balsamicochampinjoner.

Ingredienser:

600 g ryggbiff
2 msk tamarisoja
1 dl olja
2 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar

Ca 1 kg potatis
3 msk citronolivolja
Flingsalt
Färsk persilja
Finriven parmesan

400 g kastanjechamponjoner
1 msk smör
1 dl balsamico
1 knippe färsk persilja
Salt

Tillbehör:

Sparris
Tomater
Bladsallad

Så gör du:

Blanda samman en marinad av tamarisoja, olja, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg i biffen och låt marinera ett par timmar.

Grilla eller stek biffarna, cirka 2 minuter på varje sida. Täck biffarna med folie och låt vila minst 20 minuter innan du skär upp dem. 

Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och tryck till dem med hjälp av baksidan på en träslev så de krossas lätt. Ringla över olja och flingsalt.

Finhacka färsk persilja  och strö över tillsammans med finriven parmesan. Ställ sedan in potatisen i ugnen och gratinera tills potatisen börjar bli krispig. 225°C i cirka 25 minuter.

Dela champinjonerna i mindre bitar. Stek dem lätt i en torr, medelvarm stekpanna. När champinjonerna börjar släppa ifrån sig vätska, klicka i lite smör och stek dem tills de fått fin färg.

Tillsätt sedan balsamico och låt allt fräsa cirka 1 minut. Ta av från spisen, finhacka persilja och blanda i. Avsluta med lite salt.

Grilla eller stek sparris och tomater. Servera tillsammans med strimlad ryggbiff, krossad potatis, balsamicochampinjoner och sallad. Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!

Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel
Systembolagsnummer: 26001

Till vår härliga middag tycker jag att vi serverar ett glas Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel. Ett vin jag gärna tar fram till sommarens alla grillkvällar! Vinet har fyllig smak av mogen frukt och örter. Sammetslen, relativt lång eftersmak med inslag av söta frukter, mörk choklad och kryddor.

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager