Krämig skaldjurspasta | folk o folk

Krämig skaldjurspasta en ljummen sommarkväll.

Saker att älska en ljummen sommarkväll: att laga till en enkel, men ändå makalöst god skaldjurspasta, hälla upp ett glas chardonnay, slänga upp fötterna på altanbordet och bara njuta. Eventuellt med en god bok som bästa och enda sällskap.

Skaldjurspasta

Hela den här drömbilden kraschas ganska fort hemma hos oss på grund av en rad olika saker, först och främst är sommarkvällar inte alltid ljumma, mer iskalla faktiskt. Det händer inte så ofta att jag är ensam hemma och är jag det orkar jag sällan laga så här god mat. Då brukar det bli rester. Men jag gillar att måla upp den här bilden framför mig, med pasta skålen i knät och det där glaset vin inom räckhåll.

Om ni precis som jag har svårt att få till drömbilden jag målat upp, ja passa då på bjuda vänner och familj på en riktigt gudagod skaldjurspasta istället! Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att du med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag det inte oftare helt enkelt?

Krämig skaldjurspasta

2 vitlöksklyftor
olja
1 kg blåmusslor
2 dl vitt vin
1 dl vatten

10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
olja
2 tsk fisksås
2 dl grädde
1 dl vitt vin
chiliflakes
färsk persilja
saft från 1/2 citron
ca 1 dl riven parmesan
500 g räkor, gärna färska
svartpeppar

4 portioner pasta

Att toppa med

färsk persilja
riven parmesan

Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.

Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid. Ha i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.

Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat. Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.

Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par till dekoration. Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

Häll upp ett glas av det svala vinet och låt fredagsmyset börja!

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box

Systembolagsnummer: 2907

Till min skaldjurspasta passar ett glas chardonnay utmärkt. Prova Pasqua Sanzeno Chardonnay, ett vitt vin med mycket fruktig doft och smak av persika, päron och citrus. Vinet är torrt och fräscht och en perfekt match till fisk och skaldjur!

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Kategori

Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

List of Systembolaget stores where product is available