Lättlagad och krämig Pasta al Forno med italienska smaker. | folk o folk

Lättlagad och krämig Pasta al Forno med italienska smaker.

Pasta al Forno är lite som en förenklad variant av lasagne. En fyllig italiensk pastagratäng med både mozzarella och parmesan.

Lättlagad och krämig Pasta al Forno

Jag älskar att laga mycket mat på fredagen, som sedan räcker till lunch på lördagen eller söndagen. Det är för mig något trösterikt med att veta att det i kylen finns färdig mat som bara är att värma på. Det är det fina med att laga en riktigt god Pasta al Forno i början av helgen. Antingen som otroligt god och väldigt lättlagad mat till många på fredagskvällen eller för att det ska kunna räcka till en lunch eller så under helgen.

Ibland vänder vi oss ut och in för att lyckas få fram den mest avancerade maten när vi ska ha gäster, när allt man egentligen vill är att äta en god middag i fina vänners lag. Och enligt min erfarenhet är pasta och ett riktigt gott glas rött alltid ett säkert kort!

Ruffino Chianti DOCG, 750ml
Systembolagsnummer: 2310

Till en klassisk Pasta al Forno passar Ruffino Chianti perfekt. Ett rött fruktigt vin med bärig doft och smak av körsbär, hallon och lakrits.

Pasta al Forno med mozzarella och parmesan

Ingredienser:

500 g nötfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 stora morötter
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
1 dl basilika
Salt
Svartpeppar

3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
Vitpeppar
En nypa muskotnöt
500 g pasta
200 g mozzarella
2 dl riven parmesan

Så gör du:

Bryn nötfärsen i en gryta. Skala och finhacka lök och vitlök och låt det steka med i färsen. Skär ner selleristjälkarna i mindre bitar och riv morötterna. Blanda i detta i färsen tillsammans med tomatpurén. Låt allt stekas ett par minuter.

Häll i krossade tomater och vin. Lägg i buljongtärning och blanda om väl. Låt koka under lock i cirka 20 minuter. Tillsätt sedan finhackad basilika och smaka av med salt och peppar.

Gör béchamelsåsen genom att smälta smör i en kastrull, tillsätt sedan vetemjölet och lite av mjölken under konstant vispning. Fortsätt att ha i mjölken, lite åt gången medan du vispar. Låt såsen tjockna ordentlig. Smaka av med salt, vitpeppar och finriven muskotnöt.

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.

Riv mozzarella och parmesan.

Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form och fördela hälften av köttfärssåsen och béchamelsåsen över. Strö över all mozzarella och hälften av parmesanosten.

Lägg sedan på resten av pastan, köttfärssåsen och béchamelsåsen. Toppa med den rivna parmesanen. Gratinera i 225°C i cirka 25-30 minuter.

Servera med ett gott bröd till, häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager