Rökt lax och grillade primörer med dill- och löjromscrème | folk o folk

Rökt lax och grillade primörer med dill- och löjromscrème.

Vår och försommar är tid för firande. Allt från avslutade studier till bröllop eller bara för att fira att ljuset (och förhoppningsvis värmen) är här igen. Efter en lång vinters mörker känner man faktiskt att inget tillfälle är för litet för att fira. Det är nu man vill ta vara på varenda liten ljus stund, kapsla in det i ett fint minne och ta fram i höst, när mörkret är här igen. Enligt mig firar man allra bäst genom att laga en riktigt god middag och servera något gott i glaset till.

Rökt lax och grillade primörer med dill- och löjromscrème

Så här års känns det givna valet att frossa i alla de härliga primörer som nu finns tillgängliga. Och till det servera en smakrik dill- och löjromscrème med rökt lax. Jag tycker att kallrökt lax passar bäst till just den här rätten, men det är ju en smaksak. Ta det du gillar allra bäst. Jag tror även att en bit fin inkokt lax skulle bli riktigt gott till.

Rökt lax och grillade primörer med dill- och löjromscrème (2 port)

Ingredienser:

10 små färskpotatisar
1 röd lök
1 litet broccolihuvud
1 minifänkål
Olivolja
Örtsalt
1 knippe grön sparris
Sockerärtor
Rädisor
Mangold

1 dl creme fraiche 38%
1/4 rödlök
1 msk finhackad dill
1 msk löjrom

400 g rökt lax
5 cm gurka
3 stjälkar salladslök
Färsk dill

Så gör du:

Skrubba potatisen och skär i mindre bitar om de är stora. Skala och skiva rödlöken grovt. Skär ner broccoli och fänkål i mindre bitar. Ringla över olja och salta.

Grilla i ett tråg på indirekt värme tills alla grönsaker är mjuka. Skär sparrisen i bitar och tillsätt mot slutet av tillagningstiden.

Tillsätt sockerärtor, skivade rädisor och mangold och blanda om.

Vispa upp crème fraiche med en visp. Skala och finhacka rödlök. Blanda i tillsammans med finhackad dill och löjrom. Låt gärna stå en stund i kylen innan servering.

Lägg upp salladen på två tallrikar. Klicka på dill- och löjromscrèmen. Skiva gurkan tunt och lägg vid salladen. Skär laxen i skivor och lägg på tallriken. Finhacka salladslök och dill och strö över.

Häll upp ett bubblande glas Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut och låt fredagsmyset börja!

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, 750ml
Systembolagsnummer: 97059

Till min försommartallrik serverar du med fördel ett glas roséchampagne Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut. Ett härligt bubbel med inslag av röda vinbär, jordgubbar, hallon, äpple och citrus.

Matbloggaren Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager