Sommardrinken Flädertiser och friterade tunnbrödsnittar. | folk o folk

Sommardrinken Flädertiser och friterade tunnbrödsnittar.

Jag älskar att gå och mumsa på något gott till fördrinken. Det blir alltid lite lättare att mingla runt när man samtidigt kan knapra på något. För att inte tala om vilket otroligt bra svepskäl det är när man vill lämna ett mindre intressant samtal!

- Ursäkta, jag måste bara gå och ta ett par till av de där otroligt goda snittarna innan de tar slut! 

Och så smiter man iväg och fastnar i någon annan konversation. Som en räddare i nöden.

Friterade tunnbrödssnittar

I en gammal kokbok ramlade det ut några handskrivna rader. Där jag skrivit ner något om friterat tunnbröd och sedan ha på färskost och jordgubbar. Jag vet inte om jag ätit det tidigare eller om bara tanken slagit mig. Att det här måste bli gott. Och det blev det! Jag tror det är kombinationen av sött och salt. Jag saltade nämligen de små bitarna av nyfriterat tunnbröd, och det blev kanongott.

Blanda till en fräsch och somrig cocktail - Flädertiser - av Hallands Fläder och Appletiser, servera dessa små tilltugg till. Festen kan börja!

Friterade tunnbrödsnittar

ca 24 st

1 l frityrolja
2 mjuka tunnbröd
flingsalt

200 g färskost
färska jordgubbar
crema di balsamico

2 nektariner
1/2 hekto vedrökt karré
färsk basilika

Skär tunnbröden i små trekanter. Hetta upp oljan i en kastrull. Fritera brödbitarna tills de får en lätt gyllene färg. Tag upp med en hålslev och låt rinna av på ett dubbelvikt hushållspapper. Salta med flingsalt. Låt svalna helt.

Bred färskost på alla snittar. Snoppa och skiva jordgubbarna tunt. Lägg ut en skivad jordgubbe på varje trekant. Ringla över crema di balsamico.

Klyfta nektarinerna och vira vedrökt karré runt varje klyfta. Placera ut på en stor bricka. Strö färsk basilika över.

Äts med fördel omgående.

Receptet går utan problem att dubblera. Får du friterade tunnbröd över går de bra att förvara i en burk med tätslutande lock.

Flädertiser

Mixa en Flädertiser

En fräsch, somrig cocktail med smak av fläder och äpple. Dessutom busenkel att blanda till!

Ingredienser

4 cl Hallands Fläder
12-16 cl Appletiser (finns i välsorterade daglivarubutiker)
Rikligt med is
Några limeklyftor/-skivor
Servera i kylda glas

Hallands Fläder, 350ml
Systembolagsnummer: 7

Att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder har en fyllig, blommig och frisk fläderkaraktär med inslag av kanel och en liten sötma. Passar utmärkt till toast skagen, skaldjur och gravad lax. Prova också Hallands Fläder till tacos eller chili – en oväntad men fantastisk kombination.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager