Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus | folk o folk

Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus.

När whisky förekommer i maträtter handlar det ofta om en rökig glaze till kött eller liknande. Därför var det kul att testa något annat den här veckan; att placera en smak som vi är vana att stöta på tillsammans med kött, i ett helt annat sammanhang. Och det blev verkligen en fullträff!

Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus

Jag har gjort en marinad på whisky, honung och lite chili, som jag masserat in i morötterna och sedan ugnsrostat. Sötman från morötterna och honungen tillsammans med den fylliga whiskysmaken och hettan från chilin blir en otroligt fin kombination.

Här har jag valt att servera morötterna till en quinoasallad med fetaost, ärtor och hummus. Men det skulle säkert passa fint att servera en bit grillad kyckling till om man saknar någon form av kött!

Jag valde att använda små snackmorötter, men det går självklart bra att ta helt vanliga och dela dem.

Whiskyn jag valt att smaksätta med är Woodford Reserve Bourbon. Den har en fyllig och rund smak med inslag av ek, kol, vanilj och lite kokos.

Whisky- och honungsrostade morötter med quinoasallad och hummus (4 port)

Ingredienser:

600 g snack-morötter
1 dl Woodford Reserve Bourbon
1/2 dl honung
1/2 tsk chili
salt
1 lime

3 port quinoa
1 grönsaksbuljong
ca 150 g sockerärtor
150 g fetaost
1 påse bladsallad
rostade pinjenötter
1 granatäpple

4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
kokta kikärtor (2 förpackningar à 380 g)
olivolja
2-3 msk vatten
1/2 tsk spiskummin
salt

Så gör du:

Blanda whisky, honung, chili och salt i en bunke. Lägg i morötterna och blanda om väl. Lägg ut morötterna på en plåt och ugnsrostad i cirka 40 minuter. Vänd morötterna efter halva tiden.

Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Tillsätt en grönsaksbuljong i kokvattnet. När quinoan svalnat något, blanda den med delade sockerärtor, smulad fetaost, sallad och pinjenötter. Dela granatäpplet och tag ur kärnorna. Ha i detta i salladen.

Mixa tahini, skalad vitlök och citron i en matberedare tills det blir krämigt. Tillsätt 1 matsked vatten och fortsätt mixa en liten stund till. Skölj kikärtorna och ha i dom och mixa ett par minuter. Ha i en skvätt olivolja och späd sedan din hummus med vatten tills du får önskad konsistens. Mixa tills du har en silkeslen hummus. Smaka av med lite spiskummin och salt.

Blanda i de varma morötterna i salladen, pressa över lite limesaft och servera tillsammans med hummus.

Woodford Reserve Bourbon
Systembolagsnummer: 10104

En bourbon måste vara gjord på minst 51% men max 80% majs, vara lagrad i minst två år och tillverkad i USA. Woodford Reserve har en ovanligt hög råghalt som ger en smakprofil som inte är lik andra bourbon. Över 200 doftmolekyler kan hittas i denna komplexa bourbon.

Matbloggaren Linnéa Seidel som gjort receptet

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager