Risotto med hummer och smörstekta kantareller.

För att lyxa till det lite extra har Linnéa även haft i havskräftor. Vill du hellre ha gratinerad hummer passar den här risotton även utmärkt att ha till!

Risotto med hummer och smörstekta kantareller
Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

Sydafrika

Systembolaget nr:

1555808

249,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Idag tänkte jag bjuda på en risotto med hummer och smörstekta kantareller. Och för att lyxa till det lite extra har jag även haft i havskräftor. Jag personligen tycker att det blir en oemotståndlig kombo! Men vill man otroligt gärna ha just gratinerad hummer, då passar den här risotton utmärkt att ha till!

När det kommer till det här med buljongen, ja då finns det flera olika sätt att göra det hela på. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du använder en varm buljong. Låt den stå och sjuda i en kastrull på spisen medan du tillagar risotton. Det absolut godaste blir förstås om du har kokat din egen skaldjursbuljong. Det är inte alls svårt men det tar sin lilla tid och det kanske man inte alltid ha tid och ork för en fredagskväll. Spara däremot gärna skalen från den här middagen och koka buljong på när du har tid! Ett annat alternativ är att blanda hummer-/skaldjursfond med vatten.

Risotto med hummer, havskräftor och smörstekta kantareller

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • smör att steka i

  • 1 vitlöksklyfta

  • 5 dl avorioris

  • 2 dl vitt vin

  • 1 1/2 L skaldjursbuljong

  • 2 dl parmesanost

  • färsk persilja

  • färsk dill

  • svartpeppar

  • 250 g kantareller

  • 2 kokta humrar

  • 1/2 kg havskräftor

  • salladslök

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek all lök genomskinlig i en klick smör.

    2. Tillsätt riset och stek under omrörning i ett par minuter. Häll sedan i vinet och låt koka tills nästan allt vin ångat bort.

    3. Ös sedan i varm buljong i riset, ca 1 dl åt gången. Rör försiktigt om hela tiden.

    4. Efter ca 20 minuter bör riset vara mjukt och du har en härligt krämig risotto.

    5. Rör i riven parmesan, finhackad persilja och dill.

    6. Rensa och förväll kantarellerna. Tillsätt en klick smör och salt. Stek dem sedan gyllene.

    7. Dela de kokta humrarna och lossa allt kött från skalen. Kom ihåg köttet i klorna! Skala havskräftorna. Skär ner allt kött i mindre bitar och blanda ner i risotton.

    8. Häll upp risotton i skålar och toppa varje portion med smörstekta kantareller och salladslök. Häll upp ett glas vitt vin och njut.

    9. Låt fredagsmyset börja!

Vintips till risotto med hummer och smörstekta kantareller:

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

249,00 kr


Till veckans fredagsmys rekommenderar jag ett glas vitt vin från Sydafrika. Det har en medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen.

Recept: Linnéa Seidel