Marinerad kyckling och mozzarellasallad.

Linnéa bjuder på sommarminne och smarrigt recept på kyckling med härliga smaker och en sallad med krämig mozzarella och stora biffiga tomater.

Marinerad kyckling med mozzarellasallad
logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Jag vet att hösten är här med buller och bång. Men ska man hälla upp ett glas trevlig chardonnay, som jag tycker vi ska göra idag, ja då går det inte att komma ifrån. Jag får lite sommarkänslor. Och det är ju i sig inget fel med det. Lite vardagsflykt mår vi alla bra av då och då. I skrivande stund vräker nämligen regnet ner och himlen är askgrå. Sommarens varma och långa dagar har alltså aldrig känts så långt bort.

Så jag passar på att plocka fram ett underbart minne från sommarens semester i Kroatien. Då dagarna höll en temperatur på över 40°C i skuggan och när det svalkade av framåt kvällen var det dryga 28. Då fanns det bara ett sätt att klara av kvällarna, med ett glas sval chardonnay och den här ljuvliga salladen. Kyckling som först stekts och sedan marinerats i en helt underbart god marinad. Krämig mozzarella och stora biffiga tomater. Lite rostade pinjenötter (eller knaperstekt bacon om man föredrar det) och ett gott bröd till.

Ingredienser

  • Ca 700 g kycklingfilé

  • Olja att steka i

  • Salt och peppar

  • 1/2 dl olivolja

  • 1 dl balsamvinäger

  • 1 msk flytande honung

  • 1 vitlöksklyfta

  • Färsk basilika

  • Blandad grön sallad

  • 4 stora mogna tomater

  • 250 g mozzarella av god kvalité

  • Crema di balsamico

  • Pinjenötter

Gör så här

    1. Stek kycklingen i lite olja tills den är helt klar. Salta och peppra. Låt kycklingen svalna under aluminiumfolie.

    2. Blanda olivolja, balsamvinäger, honung, en pressad eller finhackad vitlöksklyfta, finhackad basilika, salt och peppar.

    3. Lägg kycklingen i marinaden och låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.

    4. Lägg ut grön sallad på ett fat. Skiva tomater och mozzarella. Fördela detta över salladen. Lägg kycklingen skuren i bitar. Ringla riktigt med balsamico över och toppa med rostade pinjenötter (eller knaperstekt bacon).

    5. Avsluta med att strö lite färsk basilika över salladen. Häll upp ett glas chardonnay, dröm dig tillbaka till sommaren och låt fredagsmyset börja!

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

91,00 kr


Till den här härliga salladen tycker jag du ska ta ett glas ekologisk Chardonnay från Argentina. Ett torrt vitt vin med fräsch smak och en lätt fet textur med inslag av tropisk frukt, fat och vanilj. Passar utmärkt till kyckling men även till fisk och skaldjur!

Recept: Linnéa Seidel