Marockansk aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak. | folk o folk

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.

Den 1 februari infaller Vegetariska dagen och inför den har Linnéa lagat en mustig vegetarisk gryta med smak av kummin, kanel, saffran och mycket mer. 

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta.

Jag vet inte hur vindarna blåser hos er, men det är helt klart att många väljer att äta mera grönt. Att man blir lite medveten om vad man lägger på sin tallrik. Att bryta vanor kan vara svårt, är man en inbiten köttätare kan det kännas lite tomt att laga mat utan det. Men jag lovar, den här grytan känns varken tom eller fattig utan kött.

Tvärtom, så är denna gryta kryddad med ingefära, kanel, kummin och paprika, så full av smak att man helt omöjligt bara kan ta en portion. Jag har gjort grytor som denna tidigare, men den här gången lyfte jag grytan ett snäpp genom att tillsätta saffran. Kryddorna tillsammans med grönsakerna, sötman från russin och knaprigheten från mandlarna, gör den här grytan till en riktig 10-poängare.

Vegologica Malbec
Systembolagsnummer: 2220

Till den här vegetariska grytan passar det självklart bäst med vinet Vegologica Malbec. Det hör man ju på namnet! Ett ekologiskt och Farietrade-märkt vin som dessutom är veganvänligt.

Vinet har en medelstor doft med inslag av blå plommon, fat, kryddor och mörka bär.

Marockansk aubergine- och kikärtsgryta (4 pers)

Ingredienser:

1 aubergine
Olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1/2 g saffran
1 tsk mald kummin
2 kanelstänger
1 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 förpackningar krossade tomater à 390 g
ca 2 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
ca 220 avrunna kikärtor på tetra
1 dl russin
100 g mandlar
1 granatäpple
Salt och peppar

Så gör du:

Skär auberginen i bitar. Salta och ringla lite olja över. Ugnsbaka i cirka 30 minuter i 175°C. Rör om efter halva tiden.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk på medelvärme i en gryta med lite olja. 

Skala och finriv ingefäran. Tillsätt den tillsammans med saffran, kummin, kanel, paprikapulver och tomatpuré i grytan. Låt allt fräsa ihop ett par minuter.

Häll sedan i krossade tomater, vattnet, buljongtärningar, kikärtor och russin.

Tillsätt den ugnsbakade auberginen. Låt allt koka i cirka 20 minuter och späd med mer vatten efterhand om grytan blir för tjock.

Grovhacka mandlarna. Spar 1/3 till dekoration och rör i resterande mängd i grytan när den kokat klart. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ris, granatäpple, resten av de hackade mandlarna, ett gott bröd och lite bladgrönsaker.

Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager