Kategori

Minnesvärd välgörenhetsmiddag i Västerås genom Musikhjälpen.

Musikhjälpen är ett program som under 144 timmar direktsänds dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play och går ut på att uppmärksamma och samla in pengar via Radiohjälpen till en undangömd katastrof. Den tolfte upplagan av Musikhjälpen ägde rum i december 2019 med Västerås som värdstad och med temat "Sex är inte ett vapen". Totalt resulterade det i 642 309 engagemang och ca 51 miljoner kr från privatpersoner, organisationer och företag.

Ett av alla engagemang kom från ett stort multinationellt bolag med svenska rötter som auktionerade ut en exklusiv middag genom Musikhjälpen. Middagen för 12 personer genomfördes i början av februari i en luxuös direktörsbostad som byggdes 1907 i Västerås.

Mats Claësson med viner i Västerås

Stadshusrestaurangen Västerås och folk o folk stod för det gastronomiska genomförandet och det var ett evenemang på mycket hög nivå både vad det gäller mat och dryck. Det var nästan mer personal än gäster och folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson agerade som kvällens Sommelier.

Gästerna vid välgörenhetsmiddagen

Aptitretande bubbel i den vackra trapphallen klädd i massiv ek

Kvällen inleddes i den pampiga trapphallen med ett glas av det sydafrikanska mousserande vinet Plaisir de Merle Grand Brut 2016.

Systembolagsnummer: 75869 189,00 kr

En riktig elegant aperitif som var som en dröm tillsammans med enorma potatischips som förgyllts med löjrom, crème fraiche och gräslök. Efter det följde en uppskattad rundvisning i direktörsbostaden med 16 rum som ritades av arkitekten Erik Hahr.

Högklassig Champagne med carpaccio på rotselleri

Nu var det dags att sätta sig till bords och den första rätten som serverades var en carpaccio på rotselleri med tångkaviar, crème fraiche, kavringskrutonger, och brynt smör. Ibland får man verkligen till en ljuv förening som ger en vink om livets mening.

Systembolagsnummer: 75308 599,00 kr

Smakerna och karaktären i den läckra förrätten samspelade på allra högsta nivå med Laurent-Perriers årgångchampagne från det sagolika året 2008.

Se också
Gustave Laurentz Riesling Grand Cru

Utvecklad Riesling med en mångfacetterad fiskrätt

Sedan var det dags för en kall fiskrätt med många nyanser och smaker. En ring av rökt potatiscrème fylldes med en jordärtskockssoppa och på den vackra tallriken fanns även lågtempererad röding, löjrom, lökcrème och örtolja. En mycket mångfacetterad anrättning som kräver ett vin med bra syra och en komplex smakbild.

Systembolagsnummer: 74064 319,00 kr

En Riesling från Alsace av högsta klass blev det naturliga valet. Altenberg de Bergheim Riesling 2015 från producenten Gustave Lorentz är ett druvtypiskt vin med ypperlig nyansrikedom, intensitet och smaklängd. Vinet är en njutning att korka upp nu men kommer även att utvecklas gynnsamt under många års lagring.

Chave Hermitage Blanche 2015 och halstrad gös

Vit Hermitage till den halstrade gösen

Som fiskvarmrätt serverades en halstrad gösfilé med vitvinssås, potatispuré, ört och gurksallad. En mycket vällagad rätt som på bästa sätt umgicks med det smakrika vita Hermitagevinet från ikonproducenten Jean-Louis Chave.

Systembolagsnummer: 75581 459,00 kr

SLUTSÅLD

De vita vinerna från norra Rhônedalen som baseras på druvorna Marsanne och Roussanne förtjänar verkligen större uppmärksamhet. Det är viner med stor personlighet som är mycket användbara både till smakrika fiskrätter och till kötträtter på framförallt ljust kött. Jag har själv tidigare serverat detta vin till fasanbröst med stekt svamp och gräddig vitvinssås. En matchning som tillfredsställde även de mest kräsna smaklökarna.

Chave Hermitage Farconnet

Entré för det röda Hermitagevinet till hjortytterfilé

På tallriken fanns en svampstekt hjortytterfilé med blomkålspuré, pepparsky, svampcrust, enrisrökt bacon och bakad svartkål.

Som nästa vin var det dags för J.L Chave´s röda från Hermitageberget.

Systembolagsnummer: 74526 459,00 kr

SLUTSÅLD

Ett underbart Syrahvin från det ypperliga året 2015. Vinet har både kraft och intensitet för att möta fylligheten i vilträtten och det fanns även flera lyckade aromspeglingar mellan maten och vinet.

Tre varianter av Svecia

Det är ingen tvekan om att våra svenska hårdostar håller mycket hög internationell klass och följande servering blev tre variationer av lagrad Svecia. Det var en terrin och en kräm som kompletterade den naturella ostbiten. Detta serverades med päronmarmelad och ett flarn på danskt rågbröd.

Systembolagsnummer: 73726 151,00 kr

Som beledsagare till denna rätt valdes en välbalanserad Riesling Kabinett från Moseldalen. Schmitges Wom Roten Schiefer kommer som namnet indikerar från branta sluttningar där jordmånen främst består av röd skiffer. Vinet är uttrycksfullt och harmoniskt och har en härlig balans mellan sötma och syra.

Nederburg Eminence

En palett av Crème Brûlée

Även vid den sista rätten hade siffran 3 en framträdande roll eftersom det nu serverades tre olika smaker av Crème Brûlée. Det var ingefära, vanilj och kardemumma som ackompanjerades av en frisk äppelsorbet.

Vinet hade ropats in vid Nederburg Auction 2017 i Sydafrika och Eminence av årgång 2001 är verkligen ett eminent vin som åldrats med behag.

Systembolagsnummer: 75300 209,00 kr

Det var det enda vinet under kvällen som inte går att beställa på Systembolaget. Dock finns den yngre årgången 2012 att köpa.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager