Möte med Edouard Cossy från champagnehuset Laurent-Perrier

Möte med Edouard Cossy från champagnehuset Laurent-Perrier.

folk o folk har träffat Edouard Cossy från Laurent-Perrier, som ansvarar för exporten till Norden och flera asiatiska marknader.

Edouard Cossy från champagnehuset Laurent-Perrier

Hur kom det sig att du började arbeta med vin, och hur hamnade du i Champagne?

- Jag är uppväxt nära slottet Versailles och har alltid varit intresserad av vin. Så efter avslutad business school i Paris fick jag en traineetjänst hos ett välkänt champagnehus. Efter en period ville jag fokusera mer på export och arbetade under tre år i Vietnam för en vindistributör som representerade viner både från Frankrike och övriga världen. Efter ytterligare en mellanlandning sökte jag mig åter till Champagne och 2012 valde jag mellan två champagnehus. Då jag såg bättre utvecklingsmöjligheter hos den ena blev mitt val Laurent-Perrier-gruppen. Jag började hos Champagne Castellane (som ägs av Laurent-Perrier) för att sedan förflytta mig till Tours-sur-Marne och Laurent-Perrier. Jag började med Norden som ansvar, men har nu även tagit mig an flera viktiga marknader i Asien som Singapore, Taiwan och Kina. Och inte att förglömma har jag även Franska Polynesien.

Vad har familjen Nonancourt betytt för Laurent-Perrier? 

Bernard de Nonacourt från Laurent-Perrier

- Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla champagnehuset som producerade endast 80 000 flaskor på egen hand, men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. För mig var han en stor man i dubbla meningar, då han var 1,90 lång. Bernard har gjort tydliga avtryck ända intill hans död den 29 oktober 2010. I dag drivs företaget i samma anda genom döttrarna Alexandra och Stéphanie 

Bernard var ju en föregångare inom många områden, vill du berätta lite mer?

- Bernard de Nonancourt var mycket innovativ och införde många nya saker i Champagne. Han var den första att införa rostfria ståltankar för jäsning och lagring. Nu är det en självklarhet eftersom det framhåller fräschör i vinerna. Flera av de produkter han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé genom att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär, något som inte hade gjorts tidigare. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage, där inget socker tillsatts.

Är det något nytt på gång?

- Det finns alltid nya saker som ligger i pipeline, men det är dessvärre mycket som jag inte kan avslöja i dagsläget. Men det har ju skett många intressanta saker under 2019. Dels har vi börjat märka upp de olika upplagorna av Grand Siècle med ett nummer. Det är en mycket välkommen förändring och en stor fördel för konsumenterna att vi nu börjar kommunicera vilka årgångar som ingår. Under hösten lanserade vi även en Brut Nature Blanc de Blancs. Vi hoppas snart att vi kan förse även den svenska marknaden med denna champagne.

Hur ser du på den globala uppvärmningen och på hur den påverkar Champagne?

Ett glas champagne från Laurent-Perrier

- Det är ingen tvekan om att klimatet globalt är en ödesfråga och vad det gäller Champagne har det visat sig genom att vi skördar tidigare och att druvorna blir mer mogna. Vi har och kommer också att se mer extremt väder än tidigare såsom hagelstormar, översvämningar och torka. Vad det gäller årets skörd så var det så varmt under en period att 25 % av druvorna torkade och helt enkelt inte gick att använda.

Vad är det viktigaste för den framtida utvecklingen av Laurent-Perrier?

- En av de viktigaste sakerna är att säkra tillgången på druvor. Som många andra champagnehus så behöver vi köpa mycket druvor för att kunna nå upp till våra årliga tillverkningsvolymer. Vi har valt att ingå ett tätare samarbete med odlare där vår personal tar helt hand om vingårdarna. På sätt kan vi vara helt säkra på att resultatet blir det vi önskar. I dagsläget motsvarar den typen av samarbete 75 % av de druvor vi köper.

Roséchampagne blir viktigare och viktigare på många marknader men trenden verkar inte ha nått Sverige, då bara 3,2 % av inköpt champagne är rosé. Vad beror det på tror du?

- Ingen lätt fråga, och jag har dessvärre inget bra svar. Det är ju ingen tvekan om att Sverige är en mogen marknad med god generell kunskap om vin. Men det finns något som gör att ni inte är villiga att gå upp i en högre kvalitet och prisklass när det kommer till roséviner.

Vi vill gärna att du ska välja två viner från Laurent-Perrier som du kan rekommendera till våra läsare. Vilka blir det då?

Laurent-Perrier-Grand-Siecle-med-glas

Ingen tvekan om att det blir årgång 2008 som vi nyligen lanserat på den svenska marknaden och naturligtvis Laurent-Perrier Grand Siècle No 24, som lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment den 6 december.

När och hur ska man dricka en flaska Laurent-Perrier Grand Siècle No 24?

- För det första är det ju ett vin som både kan avnjutas idag men även har potential att lagras under lång tid. Det viktigaste är nog att välja rätt sällskap som man ska man avnjuta vinet med, att de förstår konceptet bakom vinet - att man försöker återskapa den perfekta årgången genom att omsorgsfullt blanda tre olika årgångar.

Sist men inte minst Edouard, var är mening med livet?

- Det viktigaste i livet är definitivt familjen och vänner. Jag tycker även att det är mycket viktigt, både privat och i arbetet, att man gör saker med passion. Man ska också våga ta risker, annars vinner man inget. Jag har också som devis att man ska försöka lära sig något nytt varje dag. Om man exempelvis inte lär sig något nytt på sitt arbete, är det hög tid att söka sig till något nytt.

Edouards rekommendationer:

Systembolagsnummer: 75308 589,00 kr

Laurent-Perrier Brut Millésimé 2008 har en intensiv och nyanserad doft av rostat bröd, ostronskal, persika, och citron. Stram hög syra och smak av gul melon,  röda bär, bröd och apelsin. Lång, komplex, balanserad och mycket angenäm eftersmak.

Systembolagsnummer: 97403 1.399,00 kr

Laurent-Perrier Grand Siècle No 24  har en komplex och intensiv doft av äpple, citrus, honung, nötter, mandel och nybakat bröd. Rund, generös smak med komplexa inslag av vanilj, nötter, bröd och mogen frukt. Utmärkt balans mellan komplexitet, elegans och kraft.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager