Nya årgången av Vignelaure Rosé är den bästa hittills. | folk o folk

Nya årgången av Vignelaure Rosé är den bästa hittills.

Vår vinexpert Mats Claësson tipsar om sina favoriter just nu. Först ut är ett par viner från Château Vignelaure som har sitt säte i det vackra Provence.

För drygt en månad sedan lanserade vi deras röda vin av årgång 2008. Vinet fick mycket bra recensioner av pressen och den uppfattningen delas även av mig. Nu finns samma vin att tillgå även på magnumflaska och det tycker jag är ett mycket välkommet tillskott. Vad det gäller denna flaskstorlek far alltid mina tankar iväg många år tillbaka då gamle Sune Carlqvist (som alltid hade glimten i ögat) satt och kåserade om magnumflaskor under en vinprovning på anrika Stena Vinklubb:

”Jag har aldrig riktigt gillat det här med magnumflaskor. Det sägs ju allmänt att det är bättre kvalitet i magnum, beroende på den relativt sett mindre syremängden i flaskan men jag har som sagt aldrig riktigt förlikat mig med flaskstorleken. Den är på gränsen till för stor när man är ensam, men på tok för liten när man är två!"

Château Vignelaure 2008, 1500ml, Magnum
Systembolagsnummer: 2065

En stor och generös doft med svarta vinbär och andra mörka bär samt lakrits, tobak, ceder, kryddnejlika och svampskog. Smaken har bra koncentration och längd med inslag mörka bär, ceder, tobak och kryddiga toner.

Tillsammans med magnumflaskan lanserade vi nyligen även röda Château Vignelaure av årgång 2011. Ett vin som för övrigt rönte mycket stor uppskattning under folk o folk-provningen ”Att åldras med behag” som genomfördes under den senare delen av februari. Vinegendomen började genomföra förändringar under 2008 för att vinerna skulle bli lite mer fruktdrivna, och här tycker jag det märks helt igenom. Ett riktigt härligt och välbalanserat vin som jag gärna tar fram till den smakrika kötträtten.

Château Vignelaure 2011
Systembolagsnummer: 75400

En stor och generös doft med svarta vinbär och andra mörka bär samt lakrits. Smaken är idag ung men också stor med härligt generös frukt, fina syror och precis lagom dos tannin. För att uppleva vinets hela potential bör det dekanteras och serveras i stora glas.

Det har även tillkommit en del förändringar vad det gäller det så välkända rosévinet. Den 4 maj lanserar Systembolaget årgång 2017 och den årgången är enligt min mening det bästa rosévinet de någonsin gjort. En mycket välbalanserad och ambitiös rosé som jag mycket gärna avnjuter allena eller till bordets fröjder.

Vinet har för övrigt fått mellan 90 och 94 poäng (av 100 möjliga) av den internationella vintidningen WineEnthusiast samtliga årgångar sedan 2011. Det är mer eller mindre unikt med så höga poäng för ett rosévin och den nuvarande årgången 2017 fick hela 93 poäng.

Château Vignelaure Rosé 2017
Systembolagsnummer: 99293

Har en ljus laxrosa färg. Doften är intensiv och bjuder på solmogna jordgubbar och en stänk av färska örter, Vinet är torrt  och mycket välbalanserat i smaken med en fräsch frisk syra och elegant karaktär av mogna jordgubbar, mineral och med ett lätt örtigt avslut.

Det är ingen tvekan om att jag är svag för bra Riesling viner. När mitt vinintresse började spira i mitten av 80-talet började det samtidigt dyka upp fler och fler helt torra tyska varianter av den ädla druvan. Min stora undran var då varför?! Tyskland satt helt ohotade på tronen vad det gällde världens bästa halvtorra viner, medan de torra varianterna som då dykte upp var ynkliga, genomsura och totalt helt utan balans. Uttrycket "Skomakare, bliv vid din läst" kändes mer än högaktuellt. Men även den elegantaste prima ballerina har börjat sin lodräta bana på jorden med osäkra, stapplande och klumpiga steg. Att Tyskland idag gör torra viner i absoluta världsklass är det nog ingen som opponerar sig emot. Vår nya producent Schmitges från Mosel bemästrar druvan till fullo både vad det gäller de torra och de sötare etiketterna. Deras torra Grauschiefer Riesling är ett riktigt bra vin till en synnerligen attraktiv prislapp.

Schmitges Grauschiefer Riesling
Systembolagsnummer: 73892

Doften har bra nyansrikedom där man hittar inslag av stenfrukter, citrus, och mineral. Vinet har en hög syra och är torrt. Det har en bra balans och fruktighet, med smak som för tankarna till gula stenfrukter, melon, citrus och stendamm

När nu denna artikel for iväg till minnenas allé kan väl vi lika gärna fortsätta. 1980-talet var även en storhetstid för en av världens mest onödiga prylar: champagnevispen. Hur kan man ens komma på idéen att på 5 sekunder vispa bort bubblorna som champagneproducenten ägnat både kraft, kärlek och omtanke för att få dit? Men den lilla vispen som oftast var i guld eller silver och prydde många kvinnors dekolletage var inget nytt påfund. Uppkomsten lär vara 1800-talets glädjeflickor i Paris som drack mycket Champagne tillsammans med sina kunder. Kombinationen med hårt snörda korsetter och en massa bubblor gav oönskade magproblem och därför vispade man snabbt och lätt bort bubblorna med den nätta vispen. Själv vill jag ha i mig alla de i runda slängar 49 miljonerna bubblor som finns i en helflaska champagne och jag väljer mycket gärna Laurent-Perrier Vintage av årgång 2007.

Laurent-Perrier Vintage Brut Millésimé
Systembolagsnummer: 77207

God att dricka nu men kan lagras upp till 10 år. En intensiv, komplex doft av färsk frukt, persika, grapefrukt och mandel. Stram syra och smak av röda bär, bröd och citrus. Lång, komplex och stram eftersmak.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager