Grönstedts National – en tradition till Sveriges nationaldag. | folk o folk

Grönstedts National – en tradition till Sveriges nationaldag.

Inför nationaldagen lanseras Grönstedts National i en upplaga om 1500 numrerade buteljer. Årets version har tydliga toner av Ingrid Marie-äpplen, grillad tropisk ananas och kryddig mandel. Den har lagrats på ekfat i årtionden och är tillverkad enligt hantverksmässig fransk tradition.

Svensk flagga

Sedan 2004 har det kommit en ny Grönstedts National i början av sommaren i stort sett varje år. Cognacen produceras i en begränsad mängd och är mycket populär.

Grönstedts förenar svensk historia och franskt hantverk. Redan 1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn. Han höll till i Gamla Stan och var en legendarisk vin- och spritmakare som var mycket intresserad av franska drycker. Idag anses han vara den svenska cognacens fader och är skaparen av bland annat Sveriges mest sålda cognac.

Cognac är ett druvdestillat med elegans som sitt signum. För Grönstedt National 2017 har David Croizet, Grönstedts Master Blender, skapat en utsökt blend med fler än 40 eau-de-vier i varierande åldrar. Dessa kommer från olika distrikt i området Cognac, allt för att uppnå en fyllig, komplex och ädel dryck.

– Det första smakintrycket består av mycket intensiva fruktiga toner. Sedan framträder kryddiga inslag av äppelblom, choklad och ljus ek med en lång och mjuk eftersmak, säger Master Blender David Croizet.

Det är inte bara innehållet som förändras årligen. Årets design tar fäste i 1920-talets Frankrike och hämtar inspiration från en era där elegans och glädje präglade flasketiketter. Det ligger helt i linje med smakprofilen och karaktären hos Grönstedts National 2017.

Flaskan är förpackad i en presentbox som pryds av ett särskilt Grönstedts National-mynt, präglat av Nobelmedaljens tillverkare. På samma sätt som Nationaldagen är en tradition, är det sedan flera år tillbaka kutym att Grönstedts cognac serveras som avec till kaffet vid den årliga Nobelbanketten.

Grönstedts National 2017
Art.Nr: 20200 — 759,00 kr
Cognac & Brandy

Grönstedts National 2017

Systembolagsnummer: 20200

En oerhört len och elegant cognac. Ljuvliga aromer av sötmandel, akaciahonung, tropiska frukter och röda äpplen direkt plockade från trädet fyller sinnena och ebbar ut i ren harmoni.

Kategori

Relaterat Innehåll