Sveriges äldsta krog bjuder på gåsmiddag.

På Gyldene Freden kan du äta en klassisk gåsamiddag.

Gåsmiddag på Gyldene Freden

Den Gyldene Freden är Sveriges äldsta krog. I Guiness rekordbok står det att restaurang Botín i Madrid är världens äldsta krog. Den lär ha öppnat 1725. Det är bara det att Den Gyldene Freden öppnade redan 1722, samtidigt som huset stod klart.

Den vackra byggnaden ligger på Österlånggatan i Gamla stan, närmsta granne på höger sida är gamla Riksbanken. Där arbetade Carl Michael Bellman som räknenisse innan han fick anställning på Stockholms slott som hovpoet hos Gustav III.

- Vi vet att Bellman var här då och då, men han var ingen stammis, det var lite för dyrt för honom. Den Gyldene Freden har alltid varit en finkrog, säger den nuvarande vd:n Johan Lindqvist.

Den Gyldene Fredens mest kända stamgäster sedan ca 100 år är de 18 medlemmarna i Svenska Akademin. Varje torsdag från september till maj äter de middag här efter sitt ordinarie veckomöte. En gång om året serveras ärtsoppa. Anledningen till att "De Aderton" äter just här är för att konstnären Anders Zorn skänkte krogen till Svenska Akademien. Vid 1910-talets slut balanserade nämligen Den Gyldene Freden på randen till konkurs, men då gick Zorn in och räddade sin favoritkrog. Den kände målaren pytsade in 300 000 kronor, en gigantisk summa vid den tiden, och lät renovera krogen såväl som hela huset (som höll på att rasa ihop). Tyvärr hann Zorn dö innan nyinvigningen 1922, men i testamentet står det att köttbullar, inlagd sill och strömming alltid ska finnas på krogens meny.

- Det följer vi, säger Sanna Salo som jobbat på Freden i sex år.

Sedan i vintras är Sanna restaurangchef.

Andra kända stamgäster var Evert Taube som satt precis till vänster när man kommer in, och Cornelis Vreeswijk som hängde i ett hörn till höger. Det är oklart hur mycket kontakt de två musikerna hade. Enligt Sanna Salo och Johan Lindqvist satt de mest och lurpassade på varandra. En rätt som fanns på menyn länge var sköldpaddssoppa, men det serveras inte längre. Däremot är traditionen med gåsmiddag kvar och serveras i november månad från, den sjätte till den tolfte. Den första rätten är förstås svartsoppa med krås, gåsen är huvudnumret och till efterrätt är det skånsk äpplekaka.

- Det är många skåningar som kommer hit för "gåsamiddag", ofta i stora sällskap, säger Sanna Salo.

Dryckstips till gåsmiddag:

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


Till middagens första rätt; svartsoppa, passar en madeira utmärkt!

Den här madeiran har en stor, härlig doft av karamelliserade nötter och torkade frukter såsom aprikos och russin. Smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Till huvudrätten (och paradrätten) med gåsen passar ett Pinot Noir perfekt.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Till den skånska äppelkakan rekommenderas det här dessertvinet.

Det har en kryddig och fruktig doft av torkade aprikoser, nektar, honung och apelsinmarmelad. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Balanserad syra och lång söt eftersmak.

Mårten Gås: Gäss och Hasse Andersson.

Mårten gås - viner till gås och svartsoppa.


Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november i Sverige, med anor från 1500-talet. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Precis därför har vi pratat med allas vår favoritskåning Hasse Andersson.

Läs mer »