Påskbuffé med dryckestips.

Påskmeny med klassiska råvaror och spännande kombinationer.

Äntligen är påsken här, min favorithögtid faktiskt. Kraven är inte alls lika höga som till jul, dagarna börjar bli längre och ljusare och tid för att vila, umgås med vänner och familj finns. Här har jag tagit fram en påskbuffé som räcker till 4-6 personer. Avslutet på middagen, kolapajen med vispad pannacotta, är min stora favorit!

Ägghalvor med krämig sillsallad

Ta det bästa från två världar och kombinera dem! För vad vore påsken utan sill och ägg? Blir det sillsallad över? Ställ fram den på bordet i en fin burk och servera med lite gott knäckebröd till!

Ägghalvor med krämig sillsallad

Ingredienser:

1/2 dl grädde
2 msk gräddfil
3/4 dl majonnäs
1 tsk senap
1 fast äpple
4-5 inlagda rödbetor + spad
1 burk  5-minuterssill à 420g
1 gul lök
Salt och peppar
6 ägg

Så gör du:

Vispa grädden tjock, blanda i gräddfil, majonnäs och senap.

Skär ner äpple, rödbetor och sill i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienser, tillsätt gärna lite spad från rödbetorna för extra härlig färg. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt minst 30 minuter. Gärna längre.

Koka äggen och låt svalna helt i kallt vatten. Dela sedan äggen och klicka på sillsalladen. Dekorera med lite krasse.

Systembolagsnummer: 42 149 kr

O.P. Anderson är en perfekt smakmatchning till ägg och sill! Den svenska klassiska akvaviten har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Bröd med pestofyllning

Ett riktigt gott bröd som går att variera i det oändliga. Här fyllde jag det med pesto men det går lika bra att ha i fetaost, soltorkade tomater, oliver - ja det är bara fantasin som sätter gränser här! Jag har rullat mitt bröd och låtit det gräddas i brödformar. Det är verkligen supersmidigt och blir snyggt att ställa fram på påskbordet!

Pestobröd

Ingredienser:

50 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl olja
1 tsk honung
16 dl vetemjölspecial
en nypa salt
1 burk pesto á 185 g

Så gör du:

Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung och ca 2/3 av mjölet. Arbeta till en smidig och lätt kladdig deg. Tillsätt saltet mot slutet. Strö över rikligt med mjöl och täck med plastfolie. Låt jäsa cirka 60 minuter i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på välmjölat bord. Dela i två delar. Kavla ut till två rektanglar med kortsidan lika lång som en brödform. Bred ut peston. Rulla ihop till två tighta rullar och lägg över i brödformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 225°C i cirka 25 minuter.

Rökt laxsallad med vaktelägg ost och hjortrondressing

Jag älskar enkel och fräsch påskmat. Som den här gudomliga salladen med små fina vaktelägg, rökt lax och god ost. Vill man kan man ringla på lite härlig hjortrondressing som verkligen är pricken över i!

De otroligt vackra vakteläggen är absolut finast att lägga i salladen med skalet på, så får var och en skala sina ägg.

Rökt laxsallad med vaktelägg, ost och hjortrondressing

Hjortrondressing:

2 1/2 dl crème fraîche
1 dl hjortronsylt
Salt och peppar

Så gör du:

Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.


Laxssallad:

12 vaktelägg
400 g rökt lax
65 g mangold
2 fasta päron
250 g dessertost (välj den du gillar bäst, kanske en en mild brie eller en lite mer kraftfull mögelost)
Krasse
Färsk bladpersilja

Så gör du:

Koka upp rikligt med vatten. Sänk ner vakteläggen i det kokande vattnet. Koka äggen i tre minuter. Lägg sedan äggen till en skål med iskallt vatten och låt dem kylas helt.

Rök laxen eller köp färdigrökt lax. Skär i tunna skivor. Lägg upp mangold och lax på ett fat. Skär päronen i bitar och fördela över laxen tillsammans med ost som du skurit i mindre kuber. Toppa med klippt persilja, krasse och vakteläggen.

Servera tillsammans med dressingen.

Systembolagsnummer: 5244 109.00 kr

Till den rökta laxsalladen passar det perfekt med det vita vinet Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve. Vinet har en blommig och frisk doft av aprikos och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, Inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Marinerad lammfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås

Låt lammfiléerna ligga i marinad länge, gärna över natten. Det ger en otroligt god smak till köttet. Till de ugnsrostade rotsakerna använde jag bland annat lila sötpotatis vilket ger en himla härlig färg. Om du inte hittar det gåt det precis lika bra med vanlig sötpotatis.

Marinerad lammytterfilé med ugnsbakade rotfrukter och gräddsås

Lammfilé i marinad:

3/4 dl rött vin
1/2 dl olja
1/2 dl tamarisoja
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
Färsk rosmarin
Ca 650 g lammytterfilé

Så gör du:

Blanda rött vin, olja och soja. Skala och krossa vitlöken. Lägg i den tillsammans med lagerblad och några små kvistar färsk rosmarin. Rör om väl. Lägg i lammfiléerna i marinaden och låt stå svalt, gärna över natten. Ta fram köttet cirka en timme innan det ska tillagas.

Bryn sedan köttet snabbt runt om, lägg köttet i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer i köttet och låt det gå klart i ugnen. Värm ugnen till 100°C och tillaga köttet tills det uppnått en innertemperatur av 55-58 °C. Täck formen med folie och låt köttet vila minst 15 minuter.


Ugnsbakade rotfrukter:

800 g lila sötpotatis
200 g palsternacka
2 röda lökar
600 g morötter
1 knippe sparris
Olja
Salt

Så gör du:

Skala och dela rotfrukterna i stavar. Skala och skär ner löken i bitar. Lägg allt i en ugnsfast form.

Ringla över lite olja och salta lätt. Ugnsbaka i 225°C i cirka 30 minuter. Rör om efter halva tiden. Knäck bort den yttersta, lite träiga biten på sparrisen. Dela den sedan i mindre bitar. Ta ut formen med rotsaker och blada i sparrisen. Ugnsbaka i cirka 15 minuter. Smaka av med lite mer salt.


Gräddsås:

2 dl sky från köttet
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
Svartpeppar

Så gör du:

Sila skyn du får från köttet som legat och vilat under folie. Får du inte tillräckligt med sky, tillsätt lite vatten och eventuellt lite köttfond för extra smak. Koka upp den silade skyn, blanda ut mjölet i cirka 1 dl av grädden. Tillsätt det under konstant vispning. Häll sedan i resterande grädde och smaka av med lite svartpeppar. Låt koka ett par minuter så att såsen tjocknar.

Systembolagsnummer: 6714 149.00 kr

Till den härliga lammrätten rekommenderas det röda vinet Boom Boom! Syrah. Vinet har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött och lakrits. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Kolapaj med vispad pannacotta

Det bästa med alla middagar är väl ändå desserten? Här har jag gjort en otroligt god kolapaj med vispad hallonpannacotta till. Kombinationen mellan kola, choklad och hallon är perfekt tycker jag! Dessutom har jag smaksatt själva pajfyllningen med en skvätt Jack Daniel´s Tennessee Honey!

Kolapaj med vispad hallonpannacotta

Pajskal:

3 dl mjöl
1 dl florsocker
2 1/2 dl kakao
125 g smör
1 äggula

Så gör du:

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt samman till en deg. Känns den för smulig, tillsätt ett par teskedar iskallt vatten.

Kavla ut och klä en pajform med degen. Ställ in i frysen medan du gör iordning fyllningen.


Fyllning:

125 g smör
2 msk Jack Daniel´s Tennessee Honey (whiskeylikör)
2 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 ägg
100 g hasselnötter
En nypa flingsalt

Så gör du:

Smält smöret i en kastrull, tillsätt alla ingredienser förutom hasselnötterna, äggen och saltet. Låt allt sjuda i minst 7 minuter.

Grovhacka nötterna och blanda i dem tillsammans med saltet i kolasmeten. Tillsätt äggen, ett i taget, under konstant omrörning.

Fyll det kalla pajskalet med smeten. Grädda i 175°C i 35 minuter eller tills fyllningen stannat helt.

Låt pajen svalna och ställ sedan in i kylskåpet, gärna över natten.


Vispad pannacotta:

5 dl vispgrädde
3 dl hallon
1 msk socker
4 gelatinblad

Så gör du:

Koka upp grädde, bär och socker. Låt sjuda i cirka 5 minuter.

Lägg gelatinbladen i iskallt vatten. När de har mjuknat helt, krama ur all vätska och rör ner dem i den varma gräddblandningen. Mixa allt och sila sedan gräddblandningen.

Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.

Vispa upp den kalla pannacottan med en elvisp. Den ska får konsistensen av lite hårdare vispad grädde.

Spritsa den vispade pannacottan på den kalla pajen. Jag spritsade både rundlar och stjärnor. Dekorera med gula stjärnmaränger och citronmeliss.

Systembolagsnummer: 659 329.00 kr

Jack Daniel's Tennessee Honey har en vacker ljus bärnstensfärg. Doften präglas av honung, rostade nötter, gräddkola och klassiska Jack Old No 7. Smaken är söt med tydlig inblandning av Jack Daniel's, dvs. honung, mjölkchoklad, vanilj och kryddor. Eftersmaken är söt och fyllig med en tydlig karaktär av honung och crème caramel.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera
Linnéas recept
Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager