Pasqua – ett modernt familjeföretag med fin vinhistoria
Kategori

Pasqua – ett modernt familjeföretag med fin vinhistoria

folk o folk besökte vinproducenten Pasqua i Verona, en vinproducent som är en lyckad förening av vinhistoria och modernt företagande. Besöket blev en fantastisk upplevelse med vandring i vingården, inblick i produktionen och samtal med självaste familjen Pasqua. 

Foto på Pasquas vinfält
Foto på Riccardo

- Två gånger om året bestämmer Gud över oss. Först vid skörden och sen appassimento.

Så säger Riccardo Pasqua, vd på vinföretaget Pasqua, när folk o folks utsända tillbringar två dygn i hans sällskap på en pressresa. Han är 37 år och har precis återvänt till Italien efter sex år i USA. Där har han byggt upp den amerikanska verksamheten tillsammans med ett vinföretag från Chile.

- Jag fick många stängda dörrar i ansiktet innan jag hittade rätt partner. Det tog ett tag innan jag förstod att det var en bra kombination med ett företag från gamla vinvärlden och ett från det nya.

Pasqua har sin bas i Verona och företaget drivs nu av tredje generationens entreprenörer. Allt började med att farfar Natale skulle göra militärtjänst i Verona och reste norrut från sin hembygd  i Bisceglie i Puglia i södra Italien. Tusen kilometer norrut i Italiens fjärde populäraste turiststad Verona öppnade han efter lumpen sin första lilla vinbar med enklare rätter. Den blev en succé och snart hade Natale en liten kedja med ställen som serverade vin och mat. 

Gammal bild på familjen Pasqua.

Han blev tvungen att be sina tre bröder Nicola, Riccardo och Umberto att komma upp till Verona och hjälpa till. Så föddes företaget Pasqua 1925. De fyra bröderna insåg snabbt att vin var grejen i de små butikerna och började köpa mark i Valpollicella på östra sidan om sjön, norr om floden Adige, för att kunna producera sitt eget vin.

Länge låg familjens vinfabrik inne i centrala Verona, men sedan drygt tio år ligger den stora anläggningen strax utanför Verona. Fabriken har kapacitet att tappa 10 000 flaskor i timmen. Årets skörd är nästan slut och betyget på årgång 2016 är gott.

- Först regnade det mycket och då blev vi oroliga. Plantorna kan bli sjuka av för mycket regn. Men sedan blev det varmt, men inte för varmt och hösten har varit fantastisk. Det har inte regnat mycket på hösten så vi har goda förhoppningar, säger Giovanni Nordera, tillika Richardos kusin. Han har titeln oenolog, det sista är grekiska och betyder att man har studerat vinframställning vetenskapligt.

Foto på Giovanni

Sedan drygt tio år är Giovanni ansvarig för själva vintillverkningen på Pasqua. Innan han fick ansvar för familjeföretagets mest centrala verksamhet arbetade han på vingårdar i Frankrike, Sydafrika och Spanien. Han arbetar tillsammans med sin kusin Cecilia Pasqua. Cecilia delar sin tid mellan Verona och London. I England håller hon just nu på att läsa till Master of Wine (anses inom vinindustrin som en av de högsta kvalificeringarna). Du måste ha en mycket utvecklad vinnäsa för att platsa i detta gäng, plus gedigen kunskap om vinproduktion. Det är kul att se när Giovanni  lyfter upp en klase vindruvor för han gör som om det var hans nyfödda son. Varsamt och med känsla.

Att skapa ett gott vin är en balansgång eftersom det bästa vinet uppstår när druvorna får kämpa. Är det för varmt smakar vinet sylt. Är det för kallt och hårt smakar vinet ingenting. Det är därför vin från Sverige sällan smakar bra. Och även om det skulle bli en bra skörd blir det inte så mycket vin vilket innebär att priset per flaska blir skyhögt i förhållande till kvalitet.

Foto på druvor

Mycket kan man idag kontrollera när det gäller ett modernt jordbruk, men vädrets makter är inte ett av dem. Pasqua och regionen runt Verona är idag mest kända för sina Amarone- och Ripassoviner. På italienska betyder Amarone direkt översatt “den stora bittra”, men Amaronevinerna är inte kända för att vara sura utan stora och starka, med mycket smak och rejält med alkohol och nästan lika mycket sötma. När väl druvorna är skördade får de ligga och torka minst till den 1 december innan den traditionella jäsningsprocessen sätter igång.

Det är även här som Guds fingrar kan spöka. Är druvorna blöta börjar jäsningsprocessen för tidigt och vinet blir dåligt. Druvorna ligger i plastkassetter och blir trycket i dessa för högt spricker skalet och saften läcker ut och börjar… jäsa. Det gäller alltså att de som arbetar med att handplocka druvorna vet hur många klasar det ska vara i varje kassett.

Foto på vintummor

Det har odlats vin i Italien sedan etruskernas tid för över 2 000 år sedan. Troligen ännu längre. Men Amarone-tekniken som vi känner den idag föddes först efter andra världskriget. Hemligheten är en modern jäst som inte dör när vinet når över 14,5 % i alkoholhalt.  

- Det står på vissa Amarone-flaskor att vinet har gjorts på samma sätt i över 200 år, men det stämmer inte, säger Riccardo.

De senaste tio åren har Amarone varit en supersuccé i Sverige. Det började med att vinet serverades på en Nobelfest och då fick svenska folket upp ögonen för detta och kärleken har varit stark och ihållig sedan dess. Nu ser vi att ökningen mer är en platå, men än har Amarone inte gjort samma ökenvandring som de spanska Rioja-vinerna gjorde för drygt 20 år sedan.  

Många vinmakares recept på framgång är att göra som tidigare generationer, men Riccardo på Pasqua har insett att det inte kommer att funka. Förutom att göra traditionella viner som vänder sig till en etablerad vinpublik har han ett koncept som vänder sig till millennials: Romeo och Juliet. På flaskans etikett är det en massa till synes obegripligt klotter.

Bild på Pasqua Prosecco Romeo & Juliet

- Varje dag skrivs det 3 000 hälsningar i gången som leder fram till Julias balkong. Det är över en miljon kärleksbudskap på ett år. Vår förhoppning är att knyta an till detta med vårt nya vin, förklarar Riccardo.

Det nya vinet skiljer sig från de klassiska vinerna från Valpolicella. Det är lättare och inte lika kompakta, men har ändå en komplexitet. Vinet knyter också Pasqua ännu närmre till Verona och den fantastiska sagan om de två konkurrerande familjerna och det magiska kärleksparet.

Shakespeares saga slutade som bekant olyckligt, men är trots detta en bild av evig kärlek. Nedanför den berömda balkongen står en staty av en madonna. Om man tar på hennes högra bröst säger myten att du ska få evig kärlek. Tyvärr är statyn en kopia och originalet inlåst på ett museum. Det blev hål i statyn eftersom alla ville klappa på den. Och balkongen som alla turister i hela världen trängs framför är förstås inte äkta. Den sattes upp efter den första filmen på 20-talet. Turisterna som började vallfärda till Verona för att återuppleva den sorgliga sagan blev besvikna när det inte fanns en balkong så staden satte upp en på det hus där man tror att Julias familj Capulet bodde. Några kvarter bort ligger familjen Montagues residens. Bägge har små torn. Var du en välbärgad familj i Verona under medeltiden så var ett torn på ditt hus lika självklart som en stadsjeep är idag. Nu kanske någon undrar över hur personer som finns i sagorna kan bo i hus som finns i verkligheten? Men då är det viktigt att komma ihåg att sagan är människans nåd. Vi människor har ett intellekt och en förmåga till abstrakt tänkande som är både vår största fiende och tillgång. Vi har förmågan att tänka stort, men trots detta lever vi och dör. Och snart är vi bara gammal jord och i bättre fall aska. Eftersom detta är så tragiskt har vi hittat på sagan för att ge oss nåd och vi har skapat vinet för att härda ut. Det är alltså logiskt att Romeo och Julias hus existerar trots att personerna bara finns i våra drömmar.

Bild på bröderna

- Vi började att göra detta Romeo & Juliet-vin som ett test, men responsen har varit fantastisk så nu utvecklar vi vinet och säljer det på fler marknader. Målet är att skapa ett varumärke som är disruptive, säger Riccardo.  

Ordet disruptive är ofta använt när det kommer till den digitala revolutionen och i startup-sammanhang. Målet är att skapa tjänster och produkter som får de gamla analoga systemet att krackelera. Detta är en gammal vana i vinföretag.

- Pasqua var därför inte rädda när ett nytt fenomen som lådvin började bli aktuellt för knappt 20 år sedan. Många traditionella vinmakare sa genast att "det befattar vi oss inte med". Men inte familjen Pasqua, som hade förmågan att omfamna det nya och producera goda viner på låda, säger Riccardo.

Tyvärr kan privatpersoner idag inte besöka Pasquas vingård utanför Verona men längre fram vill Riccardo att det ska ingå i deras erbjudande.

- I USA och speciellt i Kalifornien är de jätteduktiga på vinturism. Vi i Italien är inte i närheten. Vi saknar en infrastruktur för detta idag, men mitt mål är att vi snart ska bli bra även på detta.

Verona är på Unescos världsarvslista. Staden är Italiens fjärde största turiststad. Varje år besöker 14 miljoner människor Verona. Staden är så vacker att det är svårt att tvivla på Guds existens.

Systembolagsnummer: 7530 259,00 kr

Doften är medelstor och ren med inslag av mörka bär, körsbär, björnbär och viss örtighet. Vinet har bra frukt och trevlig eftersmak med inslag av mörka bär och lakrits.

Till lätta och medelkraftiga kötträtter och pasta. Varför inte en smörstekt kalvkotlett med rödvin- och salviasky samt grillad polenta.

Systembolagsnummer: 2907 229,00 kr

Doften är medelstor och mycket fruktig med inslag av persika, päron och citrus samt toner av fat. Vinet är torrt, fräscht och fruktigt med inslag av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat

Passar utmärkt till lätta samt medelkraftiga fiskrätter. Varför inte en fisk- och skaldjurspasta.

Systembolagsnummer: 2358 229,00 kr

Kryddig och nyanserad doft med inslag av fat, torkad frukt, viol, lakrits, salvia och mjölkchoklad. Smaken är rik med inslag av torkad frukt, fat, viol och torkade kryddor. Smaken är lång och behaglig.

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter, exempelvis en stekt renkalvkotlett med balsamico/rödvinssås. Syltade trattkantareller och gräddig potatisgratäng. Eller varför inte bara med en god och vällagrad parmesan.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager