Nu lanserar vi mats o mats selection. | folk o folk

Nu lanserar vi mats o mats selection.

De vin- eller spritsorter som lanseras under namnet mats o mats selection har alla passerat nålsögat genom en rigorös urvalsprocess som genomförts av Altias mest kräsna smaklökar: Mats Claësson och Mats Abrahamsson.

Vinerna Carignan och Plantation 1905 ur mats o mats selection

Produkter som lanseras under namnet mats o mats selection har alltid personlighet, är mer än prisvärda och kommer i en begränsad upplaga. Alla produkter som lanseras har garanterat fått Mats och Mats att gå igång på alla cylindrar, och tro oss, det sker inte ofta.

mats o mats, som har arbetat med ädla drycker i mer än 30 år, kommer att leta land och rike runt för att hitta de mest intressanta, köpvärda och kvalitativa vinerna som går att finna. Ibland kommer det även ett och annat destillat, som helt enkelt inte gick att motstå.

Samtliga produkter kommer att lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett hemligt nummer. Det vill säga att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Det dolda numret får man tillgång till som medlem i folk o folk. De första två vinerna lanseras den 2 oktober.

Premiärprodukterna

Den första lanseringen vi gör under rubriken mats o mats selection är två viner från familjeägda producenten Domaine la Tour Boisée.

I Languedoc, i hjärtat av appellationen Minervois i södra Frankrike, ligger den vackra egendomen som har tillhört samma familj sedan 1826. De olika vingårdarna som täcker totalt 91 hektar är ekologiskt certifierade och på egendomen finns även 400 hektar olivträd, och några av de knotiga träden såg dagens ljus redan under 1600-talet.

Egendomen drivs idag av Marie-Claude och Jean-Louis Poudou tillsammans med dottern Frédérique och hennes man Jean-François. Man förfogar över flera mycket intressanta vingårdar med stor variation gällande druvsorter, mikroklimat, jordmån och topografi. Familjens passion och stolthet över sin egendom märks tydligt i deras viner som alla är välgjorda och med en personlighet och själ som få viner ens kommer i närheten av.

Domaine Tour Boisée Carignan, mats o mats selection
Art.Nr: 74862 — 129,00 kr
Rött vin

Domaine Tour Boisée Carignan, mats o mats selection

Systembolagsnummer: 74862

SLUTSÅLD!

Carignan är en druva som ger ganska tråkiga viner om man tar ut för stora skördeuttag. Men om man hittar en vingård med riktigt gamla stockar, ja då blir det mer än intressant. Här får vi resultatet från 55 åriga stockar och det är ett härligt smakrikt vin som utan tvekan ger mersmak.

Domaine Tour Boisée Plantation 1905, mats o mats selection
Art.Nr: 81854 — 145,00 kr
Rött vin

Domaine Tour Boisée Plantation 1905, mats o mats selection

Systembolagsnummer: 81854

SLUTSÅLD!

Från en ekologisk vingård som år 1905 planterades enligt traditionellt manér med blandade druvsorter. I detta fall hela 23 olika vilka gör vinet härligt nyanserat, samtidigt som det är intensivt och elegant. I den långa eftersmaken finner man både mörka frukter, örter, plommon och viol.

 

Vilka är mats o mats?

Mats Claësson

Mats Claësson är folk o folks dryckesexpert och även ansvarig för Altia Academy som är koncernens utbildningsavdelning. Började sin bana som kock men gick snart över till matsalen där intresset för ädla drycker snart spirade upp. Blev utexaminerad Sommelier 1988 och efter 10 år i restaurangbranschen följde fyra år inom Systembolaget. År 1996 vad det dags att gå över till Bibendum och importsidan där han under åren haft en rad olika funktioner både inom marknad och försäljning. Mats har genomgått en rad internationella utbildningar, såsom WSET Diploma in Wine & Spirits, och är idag en av sveriges mest erfarna utbildare och provningsledare.

Mats Abrahamsson

Mats Abrahamsson: Under universitetstiden väcktes ett brinnande intresse för öl som snart utvecklade sig till hängivet hembryggeri och engagemang i Svenska ölfrämjandet. Började jobba på Systembolaget och insåg att även vin var väldigt intressant. Jobbade några år på ett litet ambitiöst ölimportföretag innan han 1996 började på Bibendum och arbetar idag som produktchef för en rad intressanta vinproducenter. Är för övrigt en mycket skicklig amatörkock och en sann sybarit.

Kategori

Relaterat Innehåll