Pärlor ur beställningssortimentet | folk o folk

Pärlor ur beställningssortimentet

Vår dryckesexpert Mats Claësson väljer ut några av sina favoriter ur det breda beställningssortimentet.

Det är ingen tvekan om att det har hänt oerhört mycket de tio senaste åren vad det gäller spanska viner och ett område som är mycket hett just nu är de nordvästra delarna av landet. Här hittar vi bland annat mycket intressanta viner på druvsorterna Mencia, Godello och Albariño. Den senare ger mycket friska och fräscha viner med en tydlig ton av solmogen citron.

Albariño Fillaboa Seleccion Finca Monte Alto
Art.Nr: 74239 — 249,00 kr
Vitt vin

Albariño Fillaboa Seleccion Finca Monte Alto

Systembolagsnummer: 74239

Ett mycket ambitiöst och välgjort exempel på druvan Albariño. Smaken är fräsch och fruktig med bra längd och fina inslag av solmogen citron, grapefrukt, mineral och vita blommor.

Armas de Guerra Mencia Crianza
Art.Nr: 79874 — 124,00 kr
Rött vin

Armas de Guerra Mencia Crianza

Systembolagsnummer: 79874

Ett riktigt gott vardagsvin och en bra introduktion på vad druvan Mencia kan ge. Smaken är medelfyllig med inslag av lagerblad, kryddnejlika, mossbeväxt skogsbacke och torkade blåbär. Matcha till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter av fågel och mörkt kött.

Om jag skall välja ut några vita viner som man utan dåligt samvete kan avnjuta i nutid, men som definitivt kommer att utvecklas och blomma ut ytterligare. Då vill jag börja med den ädla druvan Riesling och bege mig till den pittoreska byn Bergeheim och dess Grand Cru Altenberg.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg Vieilles Vignes
Art.Nr: 74064 — 299,00 kr
Vitt vin

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg Vieilles Vignes

Systembolagsnummer: 74064

Rik och komplex doft av citrusfrukter, stenfrukt, mineral och petroleum. Mycket välbalanserad torr smak med generös fruktighet och påtaglig mineralitet. Lång komplex eftersmak. Ypperlig att avnjuta idag, men har god lagringspotential och kan lagras i minst 5 år.

Château La Louvière Blanc 2014
Art.Nr: 73748 — 299,00 kr
Vitt vin

Château La Louvière Blanc 2014

Systembolagsnummer: 73748

Själv kommer jag att köpa några flaskor av den senaste årgången Château Louvière, och så fort det i köket börjar dofta av vitlöks- och örtgratinerade havskräftor är det dags för den första. De övriga kan jag tryggt låta ligga under många år framöver så de får utveckla den häftiga komplexitet och charmen hos en vällagrad Sauvignon Blanc.

J.L. Chave Selection Hermitage Blanc 2013
Art.Nr: 75942 — 409,00 kr
Vitt vin

J.L. Chave Selection Hermitage Blanc 2013

Systembolagsnummer: 75942

En vinstil som jag riktigt snöat in mig på de senaste åren är högklassiga vita viner från Rhône. Ett vin som pryder den finaste vinkällaren och trots sin låga syra har oerhört bra lagringspotential är vit Hermitage från J.L Chave. Här i en årgång som är makalös.

J-L Chave Sélection Crozes-Hermitage Silène 2015
Art.Nr: 70007 — 199,00 kr
Rött vin

J-L Chave Sélection Crozes-Hermitage Silène 2015

Systembolagsnummer: 70007

Ett mycket välgjort vin från samma producent är en Crozes-Hermitage som har alla egenskaper man förväntar sig av en bra Syrah. Tydlig doft av mörka bär, kryddor (peppar), svart te, gummistövel och fat. Smaken är rik med ändå elegant med fin tanninstrukter, balans och lång trevlig eftersmak med inslag av mörka bär, kryddor, och svart te.

Vad det gäller Italien så är Sicilien ett av de mest intressanta ursprungen just, och det är fullkomligt obegripligt att man fortfarande bara har ett vin med den högre ursprungsbeteckningen DOCG. 

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola
Art.Nr: 72852 — 297,00 kr
Rött vin

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

Systembolagsnummer: 72852

Ett vin som jag själv är mycket förtjust i är sprungen ur öns blå kvalitetsdruva       Nero  d´Avola och den har en skärpa och intensitet i fruktigheten som gör en lycklig.

I väntan på Bordeaux har vi fått in ett riktigt bra vin baserat på Cabernet Sauvignon med krydda av lite Petit Verdot, Merlot och Malbec.

Chateau Smith Cabernet Sauvignon
Art.Nr: 71907 — 179,00 kr
Rött vin

Chateau Smith Cabernet Sauvignon

Systembolagsnummer: 71907

Ett riktigt välgjort vin där alla komponenter (fat,frukt,tanniner) är på plats och i ypperlig balans från Washington och vår nya producent Charles Smith. Avnjut till härlig rosastekt biff och rock i högtalarna på högsta volym.

Kategori

Relaterat Innehåll