Tomintoul | folk o folk

Tomintoul

I prestigefyllda Glenlivet Estate, i hjärtat av Speyside regionen, ligger Tomintoul Distillery. Vackert beläget nära den pitoreska byn Tomintoul som är den högst belägna byn i skotska högländerna. Om du vill imponera på dina vänner så är det korrekta sättet att uttala Tomintoul “Tom-in-TOWEL” och det betyder ungefär "ladan på kullen".

Tomintoul destilleri

Robert Fleming, Distillery Manager, är född och uppvuxen i Glenlivet och är fjärde generationen av distillers i Speyside Glenlivet. De senaste 20 åren har han spenderat hos Tomintoul.

Innan Tomintoul Distillery byggdes 1964 letade man i ett helt år för att hitta den vattenkälla som skulle användas till produktionen. Slutligen fann man Ballantruan Spring, en källa med det renaste av vatten inbäddad i Cromdale Hills. Sökandet var över, Tomintoul Distillery byggdes nära Ballantruan Spring vid den majestätiska floden Avon. Destilleriet använder sig av traditionella metoder för att skapa sin prisbelönade single malt, “the gentle dram”. 

Tomintouls whisky görs på rent källvatten, färskt korn och jäst, passion, kunskap och omtanke - och en hel del tid. Det första steget är att mälta kornet vilket görs genom att man blötlägger kornet så att det börjar gro. Processen att omvandla stärkelse till socker är då igång. Sockret kommer sen mata jästen som i sin tur skapar alkohol. Kornet hettas upp tills det är torrt och för att stoppa groningsprocessen. 

Tomintoul the gentle dram

Korn torkas ibland tillsammans med torv, en naurlig bränslekälla som grävs upp ur jorden, och som om man lämnar den orörd i flera tusen år omvandlas till kol. Torv ger kornet en rökig smak som sen kan kännas i whiskyn. Ju mer torv som används, ju rökigare whisky. Tomintouls whisky görs inte på torv vilket alltså innebär att den inte har några rökiga toner (undantaget är Tomintoul Peaty Tang som görs i små batcher två gånger om året). 

Det mältade kornet mals sedan i en kvarn till grovt mjöl som kallas "grist". Denna blandas med hett vatten i ett stort kärl och blir en grötliknande blandning som behöver röras om ordentligt så att all löslig stärkelse omvandlas till socker. En söt, sockrig vätska som kallas "wort" dräneras bort i tre omgångar.

Den söta vätskan jäses genom en teknik som är mycket lik den som används för att brygga öl. Först kyls den ner så att man kan tillföra jästen som omvandlar sockret i vätskan till alkohol. Jästen avger värme och koldioxid som skapar stora skumbubblor. Till slut har man en vätska med 8-9 % alkohol som kallas "wash". 

"Wash"-en hälls i pot stills av koppar. När man varsamt hettat upp vätskan, förflykigas alkoholen vid en lägre temperatur än vatten. Ångan stiger genom pot stillen och man samlar upp ångan. Den här processen upprepas en gång till och då får man en sprit med 69% alkohol. 

Inte all ny sprit som kommer ur pot stillen är bra nog för att leva upp till Tomintouls höga krav för att kunna lagras. Resten av spriten destilleras på nytt.

Tomintouls whisky lagras på ekfat i många år innan de buteljeras. Då får den tid att suga åt sig smakerna från ekfatens olika lager. Träet andas och 2% av whiskyn dunstar varje år. Smak och karaktär ändras över tid. Det handlar mycket om personlig smak, du kanske faller för en av de yngre eller någon äldre. 

www.tomintouldistillery.co.uk

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager