Rårakor av sötpotatis med picklad rabarber och rädisa.

Finns det något godare än frasiga rårakor, stekta till perfektion? Ja, det skulle kanske vara sötpotatisrårakor som serveras med picklad rabarber och rädisa då. Under många år har vi serverat picklad rödlök till det mesta. Hamburgare, tacos, chips- ja, ungefär allt har känts lite roligare om man tillsatt ett par ringar inlagd rödlök.

Men nu kändes det som om vi var sugna på något annat! Picklad lök fyller sin funktion och är gott men idag ville jag helt enkelt pickla något annat. Och med tanke på den härliga säsong som står framför dörren är det egentligen bara att välja och vraka. Eftersom jag får mer rabarber än en normalstor familj någonsin kan äta upp under en säsong blev valet ändå enkelt. Jag testade att pickla rabarber. I kylen fanns även ett knippe rädisor som behövde ätas upp, så de fick göra rabarbern sällskap. Och jisses så gott det blev!

Rårakorna passar perfekt att antingen servera som små tilltugg innan maten eller som en förrätt. Gör rårakorna så stora som du vill ha dem. Antingen som små munsbitar eller större varianter.
Rårakor av sötpotatis med picklad rabarber och rädisa
Rating
4
45 min

Picklad rabarber och rädisa

ca 200 g (ett knippe) rädisor
ca 3 späda stjälkar rabarber
2 dl strösocker
1 dl ättika
3 dl vatten
1 nypa salt
1. Skölj och ansa rädisorna. Skiva rabarbern, gärna på en mandolin. Lägg i en väl rengjord burk.

Blanda socker, ättika, vatten och salt i en kastrull. Låt allt koka upp och sjuda tills allt socker lösts upp. Häll den varma ättikslagen över grönsakerna. Sätt lock på burken och förvara svalt.

Rårakor av sötpotatis

500 g sötpotatis (eller vanlig potatis om du föredrar det)
1 rödlök
2 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk örtsalt
Smör att steka i
1. Skala och riv sötpotatisen. Krama ur all vätska.
2. Skala och finhacka en rödlök. Blanda den rivna sötpotatisen med lök, ägg, ströbröd och salt.
3. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Forma bollar och lägg i stekpannan, platta ut med hjälp av en stekspade. Stek tills de är gyllene på båda sidor. Det är viktigt att de har hunnit få en fin yta innan du vänder rårakorna, annars fastnar de lätt i stekpannan, så var inte för ivrig.

Servering

90 g kaviar (använd tångkaviar för ett vegetariskt alternativ)
2 dl gräddfil
Citron
Salladslök
1. Lägg upp de nystekta rårakorna, toppa med gräddfil, kaviar och picklad rabarber och rädisa.
2. Pressa sedan över lite citron och strö över finhackad salladslök. Servera direkt.
3. Servera ett glas Pata Negra Cava Brut till rårakorna. Det är en torr och fruktig cava med smak av gröna äpplen, örter och päron.

Dryckestips till Linnéas rårakor:

Systembolagsnummer: 7684 75,00 kr

Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager