Risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort.

Det finns ett par saker jag tycker är otroligt rogivande i köket. Det ena är att koka sylt eller marmelad, då jag känner mig väldigt huslig där jag står och rör i kastrullerna och får ett inre lugn av det. Den andra är att koka risotto. Du kan liksom inte göra så mycket annat än att stå där och ösa, röra, ösa och röra. Det är något meditativt i det tycker jag och köket fylls av de allra godaste av dofter allteftersom middagen växer fram.

Idag valde jag att smaksätta min risotto med några av de godaste sakerna jag vet; vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Rasande elegant, som någon brukar säga!

Till risotton har jag ugnsbakat en bit dovhjort. Ta gärna ut den innan den når 58°C, eftersom köttet inte avstannar i tillagning direkt efter att du tagit ut det.
Risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort
Rating
4
1h

Ugnsstekt dovhjort

700 g dovhjort (rulle/rostbiff blir bra)
1 msk smör
Salt och svartpeppar
1. Torka dovhjorten helt torr.
2. Hetta upp smör i en ugnsfast stekpanna och bryn dovhjorten väl runt om.
3. Värm ugnen till 150°. Stick i en stektermometer och låt dovhjorten komma upp i 58°C.

Ugnsrostad pumpa och rödbetor

400 g pumpa
200 g rödbetor
1 msk olja
Salt och svartpeppar
1. Skala och tärna pumpa och rödbetor i småbitar.

2. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över olja, salt och peppar.
3. Ugnsbaka i 150°C i cirka 30 minuter eller tills rotsakerna är helt mjuka.

Risotto med trattkantareller

2 vitlökskyftor
4 schalottenlökar
4 dl arborioris
1 msk smör
2 dl rött vin
2 dl torkade trattkantareller
ca 1 L grönsaksbuljong
2 dl riven Västerbottensost
Salt och peppar
Färsk gräslök
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite smör i en kastrull och tillsätt all lök.
2. Häll sedan i riset och stek på medelvärme tills riset börjar bli genomskinligt.
3. Tillsätt vinet och låt allt börja koka.
4. Blanda i de torkade trattkantarellerna.
5. Koka under tiden upp grönsaksbuljongen och tillsätt buljong, lite i taget. Låt riset suga upp all vätska innan du har på mer. Fortsätt ösa på buljong tills risotton är mjuk och krämig men med lite tuggmotstånd.
6. Rör i riven ost i risotton och låt den smälta ner.
7. Blanda i pumpan och rödbetorna i din risotto.
8. SERVERING:
Lägg upp risotton på tallrikar tillsammans med skivor av dovhjorten och lite sallad. Toppa med salt, peppar och lite färsk gräslök.

2 vintips till risotto med trattkantareller och ugnsstekt dovhjort:

Systembolagsnummer: 6252 109,00 kr

Till min dovhjort och risotto med trattkantareller passar ett glas rött vin gjort på klassiska Rhônedruvor. Smaken är mjuk och medelfyllig med generös fruktighet samt inslag av fat, kryddor, mörka bär och lakrits.

Systembolagsnummer: 72890 159,00 kr

I en lite högre prisklass väljer du det spanska vinet Madremia. Smaken är rik med en fin balans mellan fat , smakrikedom, mörk fruktighet, kryddor, och kakao. Mums!

Se också
Gert Klötzke och Emil Lindfors på Årets Viltkock

Under en jämn kamp stod det till slut klart att det var kocken Emil Lindfors från Skellefteå som kammade hem titeln Årets Viltkock. folk o folk har pratat med vinnaren och fått lite tips på vad som är viktigt att tänka på när man tillagar viltkött. 

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager