Brown Brothers 18 Eighty Nine Shiraz | folk o folk
Brown Brothers Shiraz
Beställningsinformation
Brown Brothers 18 Eighty Nine Shiraz
Detaljerad fakta
 • Produkttyp
  Rött vin
 • Volym
  750 ml
 • Alkoholhalt
  14 %
 • Producent
 • Bolag
 • Förpackning
  Helflaska 750ml (vin)
 • Förslutning
  Skruvkork
 • Druva
  Shiraz 100%
Ursprung
Australien, Victoria, Heathcote

Årgång
2015

Beskrivning

Fruktig, komplex och druvtypisk doft av björnbär, sötlakrits, kryddor och en subtil rökighet. Medelfyllig smak av björnbär, färska örter, sötlakrits, nyrostat kaffe och choklad. Mjuka tanniner och lång eftersmak.

Rekommendation

Ett elegant sällskap till exempelvis stekta och grillade rätter av lamm och nötkött tillsammans med smakrika tillbehör. Varför inte svartpepparstekt lammsadel med mustig rödvinssås och stekt ostronskivling samt gräddstuvade svartrötter.

Lagring

Perfekt nu men kan även sparas något år

Produktion

Druvorna till detta vin kommer från olika odlingar i Heathcote och skördades i slutet av februari till mitten av mars. En liten del av vinet har jäst på nya amerikanska fat. Efter alkoholjäsning och malolaktisk jäsning lagrades vinet i 18 månader på nya och upp till två år gamla amerikanska ekfat.

Kul att veta

Detta vin ligger som ett erbjudande till läsare av folk o folk för 69 kr - tidigare pris 115 kr. Vinet har därför ett dolt artikelnummer på Systembolaget hemsida. Vill ni få upp produkten på Systembolagets hemsida använd varunummer 7189601 - säljstart 18/11

Shiraz är Australiens mest odlade druvsort och Heathcote är ett av druvans mest kända ursprungsområden. På en auktion 1857 förvärvade John Brown, som tidigare hade emigrerat till Australien från Skottland via Kanada, sin första bit land i Milawa och Brown Brothers första vingård var etablerad. Företagets första vin producerades samma år som företaget grundades 30 år senare, 1889. Brown Brothers är troligen Australiens största privatägda vinproducent med 3% av den inhemska marknaden. Trots sin storlek är det ett rent familjeägt företag där både den tredje och fjärde generationen Brown är djupt involverade i verksamheten. Brown Brothers är kända för sin stora experimentlusta när det gäller nya druvsorter. Exempelvis är Tarrango en ny druvsort som korsats fram av just Brown Brothers