Så uppstod den älskade kanelbullen.

Idag finns det högtidsdagar för nästan allt, och många av dem går oss obemärkta förbi. Men inte kanelbullens. Den 4:e oktober firar vi den älskade bullen.

Kanelbullar

Minst tre miljoner bullar säljs den fjärde oktober. Då är inte de hembakade inräknade. Inte heller alla de frysta bullar som finns i förpackningar, och därmed kan inhandlas dagen före själva dagen.

Kanelbullens dag har funnits med oss ett bra tag nu. Den firades första gången 1999, och fyller därmed 18 i år. Myndig alltså. Det är en ganska bra metafor för att den numera klarar sig själv. Om man frågar när kanelbullens dag inträffar svarar nog de flesta fjärde oktober, utan att behöva titta efter i kalendern. Det är inte många temadagar som klarar det.

Kanelbullens DAG är alltså 18 år gammal. Men själva bullen då? Den är betydligt äldre än så. Kanel har använts som smaksättare i matlagning länge. Redan Gustav Vasa var en flitig förespråkare av kanel, men inte till bakning utan som smaksättare i vin. Något som gett upphov till en annan svensk delikatess: glöggen. Under 1800-talet började man krydda även brännvin med kanel. Uttrycket ”bli på kanelen” kommer alltså ifrån att att man intagit för stora mängder brännvin.

Även i bakning har kanel använts sedan 1600-talet, för att bli vanligare och vanligare. Men kanelbullen började bakas först under 1920-talet. Då var första världskriget över, och att få tag på varor hade blivit betydligt enklare. Ordentligt började dock inte bullen bakas förrän på 50-talet, då smöret blev billigt. Nu gjorde den älskade bullen intrång i vart och vartannat hem.

Tänker man efter är bullen kanske det svenskaste vi har. Så oavsett om du vill fira kanelbullen genom att köpa en av de där tre miljoner bullarna som kommer att säljas på onsdag, baka själv eller göra dig redo med ett paket frysbullar, så är dagen värd att fira.

Recept på kanelbullar går att kombinera på en mängd olika sätt. Ett litet tips för att inte kanelfyllningen ska rinna ut i ugnen är att blanda ut kanel- och smörfyllningen med lite ströbröd.

Produkter med smak av kanel:

Rånäs Brännvin

245,00 kr


Ett klassiskt brännvin med stor doft med tydlig karaktär av apelsin, inslag av kanel. Frisk och komplex smak av pomerans och kanel med toner av lakrits och cognac.

Passar bra till ärtsoppa med senap eller anklever. Även utmärkt till choklad och chokladdesserter samt i choklad- och kaffedrinkar eller för sig själv som digestif.

Fireball 50 cl

199,00 kr


Fireball är en whiskylikör med mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.

Den passar utmärkt i mat och sötssaker men är även perfekt som kall shot eller i drinkar.