Saftig kyckling med svamp, salvia och svart ris.

Saftig kyckling med svamp, salvia och svart ris.

Idag har jag gjort en liten variant av den franska rätten coq au vin. Fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta. Det fina med matlagning är att man kan göra så, hitta inspiration på ett ställe, men sedan göra en helt annan rätt. Visst är det ganska fantastiskt ändå? Jag har använt mig av svart ris till detta, för att jag tycker det är så vackert och har en riktigt god smak. Sedan ska just det riset koka cirka 40 minuter vilket passar ypperligt för den här rätten. Mot slutet tillsätter jag 1 dl blandade gryner, för att få lite struktur på rätten. I mataffären finns massor av olika färdiga blandade gryner på påse som du enkelt kan använda dig av.
4 portioner
1h
700 g kycklingdelar
1/2 dl olja
1 msk honung
4 blad salvia
Salt och svartpeppar
200 g kastanjechampinjoner
3 små gula lökar
2 dl svart ris
4 dl kycklingbuljong
1/2 dl rött vin
Persilja
1 dl blandade gryner
150 g färska haricots verts
Salladslök
1/2 citron
1. Blanda samman olja, honung, salvia, salt och peppar. Massera in detta i kycklingen.
2. Bryn sedan kycklingdelarna i lite olja tills de fått fin färg på båda sidorna. Lägg kycklingen åt sidan.
3. Dela svamparna om de är stora och stek på medelvärme. Kvarta löken och låt den steka med. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
4. Tillsätt riset i stekpannan. Stek under omrörning ett par minuter. Häll över buljong och rött vin. Lägg i kycklingdelarna och låt allt koka upp.
5. Sänk värmen och sätt på ett lock över stekpannan/grytan. Låt allt sjuda i cirka 30 minuter.
6. Lägg i den stekta löken och svampen, finhackad persilja, 1 dl blandade gryner och färska haricots verts. Låt detta koka med i cirka 10 minuter.
7. Ta av locket och låt all eventuell överflödig vätska koka bort.
8. Smaka av riset med salt och svartpeppar. Strimla lite salladslök och strö över den färdiga rätten tillsammans med en skvätt pressad citron.
Systembolagsnummer: 6873 209 kr

Till min kyckling passar ett rött medelfylligt vin, som CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia. Ett vin med bärig doft och generös smak.

Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager