Sancerre - Sauvignon Blanc när den är som bäst
Kategori

Sancerre - Sauvignon Blanc när den är som bäst.

folk o folks vinexperter och finsmakare Mats och Mats valt ut en ljuvlig Sancerre som lanseras under mats o mats selection.

Mégalithe Sancerre - mats o mats selection

En högborg för Sauvignon Blanc 

Det är ingen tvekan om att Sancerre är ett Shangri-La för druvan Sauvignon Blanc. Men så har det inte alltid varit. Innan 1950-talet var det främst röda viner som producerades samt enkla viner från druvan Chasselas. Men i slutet av 1950-talet började Sauvignon Blanc ta mark och redan på 1970-talet hade de blivit en stor succé. Idag är druvan den stora stjärnan i både Sancerre och hos grannen Pouilly-Fumé, och det är också här vi hittar flera av druvsortens absolut mest välsmakande viner. Mégalithe är ett välgjort exemplar där man finner allt man önskar i en god Sancerre och det gäller att vara snabb att beställa eftersom vi bara har fått hem 54 flaskor. Produkten lanseras på Systembolaget den 27/9 klockan 10.

Tredje mest odlade gröna druvan

Sauvignon Blanc har inte sitt ursprung i Bordeaux som många tror utan den spontana korsbefruktningen mellan druvan Savagnin och en okänd, utdöd druvsort skedde längre österut och kanske till och med i Loire. Den är världens tredje mest odlade gröna druvsort och om man lägger till de blåa druvorna hamnar den på en hedrande åttonde plats. Druvan har hög halt av ämnet methoxypyraziner som fungerar som ett skydd mot skadedjur. Det finns även rikligt i en del gröna grönsaker, såsom grön paprika. Det är sålunda ingen tillfällighet att man ofta i Sauvignon Blanc finner aromer av gröna saker. Vanliga associationer är nässlor, nyklippt gräs, svart vinbärsblad, krusbär, grön paprika, sparris, fläder och grön paprika.

Nio generationer vinodlare

Domaine La Perrière är beläget i Verdigny-en-Sancerre och producerar viner från fem olika områden inom appellationen Sancerre. Bland annat har man 10 hektar i den så prestigefulla flintrika jordmånen. Totalt äger man 43 hektar vinodlingar där 38 hektar är Sauvignon Blanc och resten Pinot Noir. Egendomen tillhör familjen Saget som har levt med vin i området Pouilly-sur-Loire i nio generationer. För över 20 år sedan expanderade familjen och är idag en företagsgrupp under namnet Saget La Perrière med flera egendomar i Loire.

Systembolagsnummer: 7441801 349 kr

Vinet har en generös doft med ett imponerande djup och nyansrikedom. Man finner inslag av gula stenfrukter, mogna krusbär, citruszest, välintgrerade fat samt en stenrökig ton. Smaken är generös och mycket lång med hög syra och stor komplexitet som visar nyanser av mogna krusbär, fat, citrus och våt sten.

mats o mats selection

De vin- eller spritsorter som lanseras under namnet mats o mats selection har alla passerat nålsögat genom en rigorös urvalsprocess som genomförts av Altias mest kräsna smaklökar Mats Claësson och Mats Abrahamsson.

Produkter som lanseras som mats o mats selection har alltid personlighet, är mer än prisvärda och kommer i en begränsad upplaga. Alla produkter som lanseras har garanterat fått Mats och Mats att gå igång på alla cylindrar, och tro oss, det sker inte ofta.

De båda som har arbetat med ädla drycker i mer än 30 år kommer att leta land och rike runt för att hitta de mest intressanta, köpvärda och kvalitativa vinerna som går att finna. Ibland kommer det även ett och annat destillat, som helt enkelt inte gick att motstå.

Samtliga produkter kommer att lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett hemligt nummer. Det vill säga att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Det dolda numret får man tillgång till som medlem i folk o folk. De första två vinerna lanserades den 2:a oktober 2017.

Mats Claësson

Är folk o folks dryckesexpert och även ansvarig för Altia Academy som är koncernens utbildningsavdelning. Började sin bana som kock men gick snart över till matsalen där intresset för ädla drycker snart spirade upp. Blev utexaminerad Sommelier 1988 och efter 10 år i restaurangbranschen följde fyra år inom Systembolaget. År 1996 vad det dags att gå över till Bibendum och importsidan där han under åren haft en rad olika funktioner både inom marknad och försäljning. Mats har genomgått en rad internationella utbildningar såsom WSET Diploma in Wine & Spririts och är idag en av Sveriges mest erfarna utbildare och provningsledare.

Mats Abrahamsson

Under universitetstiden väcktes ett brinnande intresse för öl som snart utvecklade sig till hängivet hembryggeri och engagemang i Svenska ölfrämjandet. Började jobba på Systembolaget och insåg att även vin var väldigt intressant. Jobbade några år på ett litet ambitiöst ölimportföretag innan han 1996 började på Bibendum och arbetar idag som produktchef för en rad intressanta vinproducenter. Är för övrigt en mycket skicklig amatörkock och en sann Sybarit.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager