Sätt på dig lederhosen eller dirndl - nu är det Oktoberfest!

Oktoberfest är en tradition som började som något helt annat än en ölfestival. Vi berättar historien, vad man äter och varför man numera firar i september.

Par i lederhosen och dirndl

I september och oktober råder en folkfest utan like i München. Stora tält är resta, långbord ställs upp och mat och dryck avnjuts från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Kvinnor och män klädda i dirndl och lederhosen fyller gatorna i många tyska städer, och literfyllda ölglas hissas över hela världen. Vi pratar naturligtvis om Oktoberfest, en festival med rötter ända tillbaka till 1810 när den började som något helt annat än en ölfestival.

Historien bakom Oktoberfest

Idag är Oktoberfest en ölfest utan like, men det har inte alltid varit så. Vi måste faktiskt gå tillbaka mer än 200 år för att hitta det ursprungliga syftet. Oktoberfest började som ett firande av äktenskapet mellan den bayerska kronprinsen Ludwig och prinsessan Therese 1810. I samband med bröllopet arrangerade kungafamiljen hästkapplöpningar och bjöd in medborgarna i München till festligheter.

Festen togs så väl emot att den förvandlades till en årlig tradition, men möjligheten att köpa öl inne på festivalområdet möjliggjordes inte förrän 1819. Då fick hästkapplöpningarna ge vika för de stora öltält vi känner till idag, och konceptet för en festival som senare kopierats över hela världen skapades.

Oktoberfest börjar i september, pågår i 16 dagar och avslutas den första söndagen i oktober varje år. Men varför heter det Oktoberfest om det mesta av firandet äger rum i september kanske du undrar? Oktoberfest firades i "rätt" månad från början, men har på senare tid flyttats till september i hopp om att få lite bättre och mildare väder.

Hedersgästen på Oktoberfest: den gyllene drycken

Oktoberfest-festivaler runt om i världen har tagit sig vissa friheter och anpassat firandet av den festliga bayerska traditionen. Det gäller t ex vilken öl som serveras. I München bryggs särskilt Oktoberfest-öl av utvalda lokala bryggerier enbart för festivalen. Ölen kallas Märzen eftersom ölbryggningen måste börja i mars för att vara klar i tid för Oktoberfesten. Märzen är ett ljust, alkoholstarkt och smakrikt öl som serveras i enliterskrus som lokalbefolkningen kallar maß.

Underberg på Oktoberfest

Underberg har också blivit en stor del av Oktoberfest tack vare dess matsmältningsegenskaper. På ölfestivaler runt om i världen får du ett glas Underberg som ett välkomstdryck om du beställer en hel meny. Det hjälper till att förbereda magen för all mat och dryck som väntar.

Familjen Underberg och deras medarbetare deltar mer än gärna i Oktoberfest-festivaler runt om i världen. Vid ett tillfälle reste en delgation från Underberg till världens näst största Oktoberfest i Brasilien för att sprida glädje, musik och "magmedicin".

Vad äter du på Oktoberfest?

Det är lätt att tänka schnitzel, kringla (även kallad brezn) och korv när man listar mat som serveras i samband med Oktoberfest, men det är bara en liten del av det som bjuds. I München står fläsk, kyckling och nötkött ofta på menyn. Stekt fläsk eller nötkött serveras med massor av sås och dumplings av potatisdeg. En halv kyckling är också en mycket populär bayersk maträtt, där det är helt avgörande att skinnet är väl kryddat och krispigt. Av lokalbefolkningen kallas detta hoi bass Hendl.

Traditionell tysk mat som Schweinshaxe, pretzels och andra bavariska specialiteter

Naturligtvis bör du inte missa en god och välsmakande Weißwurst (traditionell Bavarisk korv) eller en klassisk Haxe (fläskknoge) när festivalen startar. Det finns mycket gott att välja på!

Planerar du att bjuda in till din egen Oktoberfest?

Oktoberfest dekorationer

Det är fullt möjligt att skapa din egen Oktoberfest för vänner och familj. Som alla fester kräver det lite planering, men så länge du vet hur du ska börja är allt möjligt. Du behöver ett partytält och långbord samt bänkar så att alla får plats. Öl är naturligtvis en stor del av festen och mängden beror på hur ölälskande gästerna är, liksom hur länge festen pågår.

Dekorationen i tältet är viktigt för att få rätt Oktoberfest-känsla, och likaså är musiken. Ompa-musik från mässingsinstrument är vanligt på Oktoberfester runt om i världen, men var noga med att variera musiken lite så att gästerna inte blir uttråkade. Blått och vitt är ett ofta återkommande färgtema, och med rutiga dukar och banderoller i dessa färger är du på rätt väg.

Om du vill göra evenemanget så genuint som möjligt serverar du ett glas Underberg som välkomstdrink, eller som digestive, för att sätta pricken över i. När det gäller vilken mat som ska serveras har du mycket att välja mellan, men det blir aldrig fel med god bratwurst. Kanske vill du imponera på dina gäster lite extra och göra dem från grunden? Prova vårt recept på hemlagad korv via länken nedan.