Schwarzwaldtårta.

En riktig tårtklassiker fylld med grädde, nötter, maräng och choklad. Receptet kommer från Stephanie Johansson som vann Hela Sverige bakar 2021.

Schwarzwaldtårta
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

Italien

Systembolaget nr:

811902

199,00 kr


Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

Spanien

Systembolaget nr:

829101

139,00 kr


logo

12-15 bitar

logo

1 h 0 min

Grädde, nötter, maräng och choklad – här har ni min mans favorittårta. Skulle han välja bara ett bakverk att äta livet ut så skulle det utan tvekan bli det här.

Recepet kommer från bakboken "Den som väntar på något gott...", av Stephanie Johansson, vinnaren av Hela Sverige bakar 2021.Vill du förbereda schwarzwaldtårtan kan du göra bottnar och chokladdekor i förväg. Tänk då på att förvara bottnarna torrt och svalt. Vänta med att garnera med vispgrädde till samma dag som tårtan ska ätas, annars blir bottnarna mjuka.

Nötmarängbottnar:

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter

  • 220 g äggvita (6 medelstora)

  • 2 dl strösocker

Gör så här

    1. Rosta hasselnötterna i ugnen cirka 10 minuter och gnugga sedan bort skalet.

    2. Mixa hasselnötterna fint i en mixer. Lägg undan någon matsked till dekor.

    3. Vispa äggvitorna. Tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner hasselnötterna.

    4. Bred eller spritsa ut nötmarängen till tre rundlar, 22 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper.

    5. Grädda i 20–22 minuter. Lossa genast bottnarna från bakplåtspappret och låt dem svalna.

Montering:

Ingredienser

  • 300 g mörk choklad + 3 msk neutral olja

  • 6 dl vispgrädde

  • 1 msk vaniljsocker

  • 1 msk kakao

Gör så här

    1. Finhacka chokladen. Spara en näve till dekor och smält resten tillsammans med olja i ett vattenbad.

    2. Pensla bottnarna med smält choklad och bred ut resten på ett bakplåtspapper. Skär ut trianglar innan chokladen har stelnat helt. Ställ i kylen.

    3. Vispa grädde och vaniljsocker luftigt och fyll en spritspåse.

    4. Spritsa grädde på nötmarängbottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Spritsa runt kanterna så att hela tårtan är täckt med grädde.

    5. Dekorera med chokladtrianglarna, finhackad choklad och mixade hasselnötter. Pudra hela tårtan med kakao.

Dryckestips till Schwarzwaldtårta:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Det här dessertvinet från Ruffino förhöjer verkligen smakupplevelsen av tårtan. Dessertvinet har en angenäm doft och i smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

139,00 kr


Vintry's Royal Cream Sweet Sherry blir också en fin kompanj till tårtan. Sherryn har en stor doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och apelsin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, dadlar, choklad och nötter

Recept: Stephanie Johansson