Mustig skaldjurspasta med tomat, kräftor och blåmusslor.

Prova Linnéas utsökt goda skaldjurspasta. En mustig pastasås med tomat, vitlök, kräftor och musslor.

Skaldjurspasta med mustig tomatbas
Expedition Torrontés Chardonnay

Expedition Torrontés Chardonnay

Argentina

Systembolaget nr:

625901

85,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

Frankrike

Systembolaget nr:

7575601

219,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Tricket med den här skaldjurspastan är att låta pastasåsen koka så pass länge att det mesta av vätskan försvunnit. Kvar har du en riktigt smakrik tomatbas och tillsammans med kryddor och olika skaldjur får du en grym sås! Och till den serverar jag såklart kokt pasta. Jag använder gärna färsk, det blir allra godast.Vilka skaldjur man väljer till sin skaldjurspasta är lite upp till var och en. Men så här i kräfttider passar kräftstjärtar oerhört bra.

Blåmusslor är något jag älskar att ha i mat då det är så vackert med musselskalen. Det blir riktigt snyggt när man lägger upp skaldjurspastan på tallrikarna! Men det går också bra att använda sig av räkor, krabba eller andra sorters musslor. Ta det du gillar eller får tag på!

Skaldjurspasta

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar

  • 1 vitlök

  • 1 litet fänkålshuvud

  • Olja att steka i

  • 400 g krossade tomater

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 nypa socker

  • 1 dl vitt vin

  • 1/2 buljongtärning

  • 400 g blandade skaldjur,

  • t.ex. kräftstjärtar och blåmusslor

  • 1 knippe gräslök

  • salt och svartpeppar

  • 4 port färsk pasta

Gör så här

    1. Skala och finhacka lök och vitlök.

    2. Ansa fänkålen och skär ner den i små bitar. Stek mjuka på medelvärme i lite olja.

    3. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, lite socker, vin och buljong. Låt allt reduceras till du har en tjock tomatbas.

    4. Tillsätt blandade skaldjur och finhackad gräslök. Låt skaldjuren bli genomvarma. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt.

    5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och rör ner den i den varma pastasåsen.

    6. Toppa med lite färsk gräslök. Ringla gärna lite riktigt god olivolja över pastan. Servera skaldjurspastan direkt!

2 viner i olika prisklass till skaldjurspastan:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Ett prisvärt vitt vin på klimatsmart tetra. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

219,00 kr


I en högre priskategori rekommenderar vi denna Riesling, ett fruktigt vin som balanseras av bra syra och har smakinslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.

Recept: Linnéa Seidel