Skördesallad på säsongens rotsaker och lufttorkad skinka

Skördesallad på säsongens rotsaker.

Nu är min sommarsemester över och vardagen är här med buller och bång. Det är glada arbetsdagar på jobbet, hämta och lämna barnen, hinna med alla träningspass och så tvätten. Men så kommer den där älskade fredagen. När man får åka hem, laga en god middag och har man riktig, riktig tur, ja då kan man få njuta av maten ute på altanen medan sensommarens strålar fortfarande värmer skönt.

Augusti är en helt underbar månad för oss matnördar. Så många otroliga råvaror finns att få tag på just nu. Odlar man inte själv så gör säkert grannen det, eller så svämmar mataffärerna över med underbara grönsaker! Helt fantastiskt. Därför tycker jag det passar utmärkt att använda säsongens härliga rotsaker till en riktig skördesallad. Här möter de klassiska smakerna från rotfrukter en spännande dressing av dadlar, lime, basilika och vitlök. Solmogna tomater, lufttorkad skinka och till det knapriga, lätt saltade pistagenötter. Det blir liksom lite magi.
Skördesallad på säsongens rotsaker
Rating
4

Skördesallad

3 sötpotatisar (eller motsvarande mängd vanlig potatis)
1 zucchini
2 rödbetor
2 röda lökar
1 knippe små späda morötter
salt
1 påse bladsallad
10 körsbärstomater i olika färg
1 påse sockerärtor
2 nektariner
2 hekto lufttorkad skinka
1 påse mozzarella
pistagenötter
1. Skär sötpotatis, zucchini och rödbetor i små bitar. Strimla rödlöken. Lägg allt i en ugnsfast form.
2. Dela morötterna längs med och lägg på de övriga grönsakerna.
3. Strö över lite salt och ugnsbaka i cirka 20-30 minuter i 200°C, det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar.
4. Låt grönsakerna svalna något. Blanda under tiden dressingen.
5. Lägg upp bladsalladen på ett fat. Lägg på de ugnsbakade grönsakerna.
6. Dela körsbärstomaterna och fördela dem och sockerärtorna över.
7. Klyfta nektarinerna och lägg på.
8. Rulla varje skiva lufttorkad skinka till en liten ros och placera ut. Riv loss bitar av mozzarellan och lägg på.
9. Skala och hacka pistagenötterna grovt. Strö över den färdiga salladen. Servera ett riktigt gott bröd till.

Dressing

4 torkade dadlar utan kärnor
ca 1 1/2 dl olivolja
1 dl basilikablad
1 vitlöksklyfta
saft från 2 lime
salt
1. Lägg alla ingredienser till dressingen i en skål med höga kanter och mixa väl. 
2. Häll försiktigt dressingen över de ugnsbakade grönsakerna och rör om.
Systembolagsnummer: 3105 209 kr

I glasen häller vi i en rosé. Ett lite mörkare rosévin med fruktig och frisk doft. Vinet är smakrikt med toner av hallon, björnbär och körsbär. Bättre avslut än så kan det nästan inte bli på sommaren!

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager