Spansk gryta med chorizo, potatis och manchego-toast.

Låt hela hemmet fyllas av dofterna från vitlök, chorizo, riktigt rökig paprika och vin. Här har jag tagit hem Spanien till mitt egna kök. Med rustik och enkel matlagning av rejäla råvaror med mycket smak. Jag har alltid en burk grillade paprikor hemma. Det är en snabb genväg till mat med massor av smak. Det går såklart bra att även ta konserverade plommon eller körsbärstomater istället. Men jag tycker att den grillade paprikan ger en bättre smak helt enkelt.

Jag använde gröna linser på tetra, de behöver inte koka länge utan bara bli genomvarma. Men använder du okokta linser har du i dom tillsammans med potatisen. Du kan även behöva tillsätta lite mer vätska om du tar okokta linser.

/ Linnéa
spansk gryta med manchegotoast på träbord
Rating

Spansk gryta med chorizo och potatis:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
3 msk tomatpuré
1 msk rökigt paprikapulver
250 g chorizo
370 g grillad paprika (på burk)
2 dl rött vin
ca 1 l vatten
200 g fast potatis
380 g gröna linser (på tetra)
2 msk rödvinsvinäger
salt & peppar
1. Skala och skiva lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fortsätt steka några minuter till. Slanta korven och ha i den.
2. Låt den grillade paprikan rinna av helt. Hacka den i riktigt små bitar och ha i grytan. Slå på vin och vatten. Låt allt koka upp och sjuda under lock.
3. Skär potatisen i cirka 5 mm breda skivor. Stek tills de fått fin yta i en stekpanna med lite olja. Ha sedan i potatisarna och låt dom koka helt klart i grytan.
4. Skölj linserna helt rena och ha i dom i grytan. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Manchego-toast:

12 bitar baguette
1 vitlöksklyfta
150 g manchego
1. Dela vitlöksklyftan och gnugga halvorna mot brödbitarna så de tar smak.
2. Riv eller skiva osten och strö över brödbitarna. Gratinera i 225°C i cirka 5-10 minuter eller tills osten smält helt.

Vintips till spansk gryta:

Systembolagsnummer: 12797 67,00 kr

Avnjut den här spanska och mustiga grytan tillsammans med att bärigt rödvin i klimatsmart förpackning. Castillo de Gredos har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. 

Fler goda recept:

Lasagne är alltid ett säkert kort när man vill att hela familjen ska äta. Laga Linnéas vegetariska lasagne och servera med en liten grönsallad.

Läs mer

Finns det något godare än en mustig gryta under ruggiga höstkvällar? Linnéa har gjort en riktigt köttgryta med rotfrukter som serveras med rostad potatis och ett glas tempranillo. 

Läs mer

Sofia Wood delar med sig av sitt bästa recept på rödvinspasta som innehåller en hel flaska rödvin. Det gör såsen förförisk, mustig och nästan köttig i tonen.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager