Vinn TV-profilen Anki Edvinsson Hedströms debutdeckare. | folk o folk

Vinn TV-profilen Anki Edvinsson Hedströms debutdeckare.

Anki Edvinsson Hedström har arbetat som väderpresentatör, programledare, nyhetsreporter och medverkat i Stjärnor på is. Nu debuterar hon som författare med kriminalromanen ”Lust att döda”. Vi pratar med Anki två dagar efter att boken släppts och tävlar ut tre ex.

Boken Lust att döda av Anki Edvinsson Hedström

Lust att döda utspelar sig i det som var Ankis hemstad under åtta år – Umeå. Ett hot om terrorattack lamslår staden och samtidigt sker ett brutalt mord. Det är ett kriminaldrama där det finns monster av alla slag och de drivs av en lust att döda. Huvudkaraktärerna är polisparet Per Berg och Charlotte von Klint.

Hur känns det?

– Skitkul och jätteläskigt. Jag är ödmjuk för att folk ska läsa boken. Jag vet att det är en tuff bransch. Men de reaktioner jag har fått hittills har varit positiva och än så länge går jag runt på rosa moln, svarar Anki.

Anki har alltid tyckt om att skriva berättelser och uttrycka sig i ord och drömmen om att någon gång skriva en bok har funnits sedan länge.

– När de lokala sändningarna i Umeå lades ned öppnade sig ett fönster i tid. Nu hade jag en möjlighet att kunna uppfylla min dröm.

Anki syftar på den nyhetsredaktion på TV4 där hon arbetade som redaktör, reporter och nyhetsuppläsare. När jobbet försvann skrev hon in sig på Skrivarakademins ettåriga heltidsutbildning för författare.

– Där lärde jag mig hur man bygger upp berättandet, skapar karaktärer och skriver trovärdiga dialoger. Samtidigt började jag arbeta med research till boken.

Att det skulle bli en kriminalroman kändes naturligt eftersom hon varit omgiven av poliser under hela sin uppväxt. Både pappan och brodern Tobbe arbetar inom yrket och hemma vid köksbordet handlade samtalsämnena ofta om samhällsproblem, brott och kriminalitet.

Anki går i dag en treårig universitetsutbildning i kriminologi.

– När jag höll på med min research till boken och läste om gamla fall och brott för att få inspiration till personerna i boken och intrigen insåg jag att det finns mycket intressant inom kriminologin. Då bestämde jag mig för att lära mig mer och sökte in till universitetet. Jag vill lära mig mer om mina karaktärer och förstå varför en människa faller in i grova brott.

Lust att döda utspelar sig i alltså Umeå, dit Anki flyttade när hon träffade sin man Peter Hedström.

– Stockholm och Malmö har redan skildrats tusen gånger om, väldigt bra dessutom. Umeå tyckte jag var roligt att berätta om och det är också ett sätt för mig att låta folk få lära känna staden.

Hur har du klarat omställningen från att synas i rutan och vara utåtriktad till att sitta ensam på kammaren och skriva?

– Det har faktiskt gått bra. Jag är ganska disciplinerad. Går upp på morgonen, tar mitt kaffe och sätter mig sedan och skriver, säger hon med ett skratt.

Anki berättar också att det har varit ganska skönt att för omväxlings skull få krypa in i sig själv utan att ha en massa folk omkring sig.

– Nu kommer den sociala biten, när jag ska ut och lansera boken och prata med människor om den. Jag tror att det är bra att ha en fot i båda världarna, säger hon innan det är dags att rusa vidare till nästa möte om boken.

Författare och tidigare programledare Anki Edvinsson

FAKTARUTA

Namn: Anki Edvinsson Hedström

Ålder: 47 år

Familj: Gift med Peter Hedström samt yorkshireterriern LV

Bor: Värmdö utanför Stockholm sedan i januari. Innan dess bodde Anki och Peter 8 år i Umeå

Rött eller vitt? Rött. Innan Anki träffade Peter blev det mest bag-in-box, men hans intresse har inspirerat och nu blir det gärna Baroloviner.

Vad lagar du till middag? Då blir det makaroner. Peter lagar all mat.

Favoritrestauranger: I Umeå är det Hunger och Törst, i Stockholm Mancini

Senast lästa bok: Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson

Senaste resa: Italien

Pasqua Amarone della Valpolicella
Systembolagsnummer: 2358

Anki föredrar rött vin och då gärna Barolo från Italien. Ett rött vin från Italien som vi kan rekommendera är Pasqua Amarone, vilket precis som många Barolo-viner, är ett kryddigt vin med inslag av fat och lakrits.

Pasqua Amarone har en rik smak av torkad frukt, fat, viol och torkade kryddor. Vinet passar utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter samt till vällagrad ost.

Nu har du chansen att vinna ett ex. av Lust att döda! Allt du behöver göra är att skicka ditt svar på nedanstående fråga samt din postadress till info@folkofolk.se senast den 8/4 2018.

Vad gör man med en del av druvorna till Pasqua Amarone della Valpolicella innan de lämnas att jäsa?  

1. De torkas i trälådor i ca tre månader.

X. De kokas lätt i en timme.

2. De fryses ned i ca tre månader.

Lycka till!

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager