5 tips på tapas till cava

5 tips på tapas till cava.

Det finns några saker att tänka på när du ska välja tapas till cava. Ett tips är att välja mat från samma land som vinet, så till spansk cava passar det med småplock från Spanien såsom charkuterier, ostar och mycket vitlök.

Spanska tapas till cava

Cava och champagne tillverkas enligt den traditionella metoden, vilket skapar mindre bubblor och krämig mousse. Mousserande vin som görs på tank får en lite "hårdare"  karaktär. De mindre bubblorna ger en fräschör i munnen som kan balansera smakrika och fetare rätter. Det finns alltså en anledning till att spanjorerna äter lite fetare, vitlöksintensiva och kraftigare tapas till cava. Dessutom hanterar det spanska bubblet många maträtter lite bättre än champagne tack vare den lite mildare syran.   

Tapas till cava:

Tomatbröd

Tomatbröd

Det här är Kataloniens nationalrätt, den äts i princip från morgon till kväll. En tallrik med tomatbröd landar alltid på bordet före middagen vare sig man är på en enkel bar, en fiffig restaurang eller i ett katalanskt hem. Enkelt med ett fåtal ingredienser, men med lika många recept som det finns aficionados – tomatbrödskännare.

4 portioner:

2 mogna plommontomater
1 baguette, skivad
olivolja
flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

1. Riv tomaterna grovt på rivjärn, lägg rivet på brödskivorna.
2. Ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar.

Vattenmelon med fårost

Vattenmelon med fårost

Melon med skinka är en riktig klassiker. Här serverad med lite knorr. Söt frukt, serranoskinkan som är söt och salt på samma gång och så den salta osten – tillsammans är det oslagbart. Varma, lata dagar när tanken på kökstjänst tröttar. 

4 portioner:

1 stor bit vattenmelon, skalad och skuren i grova bitar
10 skivor serranoskinka
100 g fårost, smulad
olivolja
svartpeppar
1 kvist mejram

Gör så här:

1. Lägg melonbitarna på ett fat tillsammans med skinka.
2. Strö osten över.
3. Ringla över lite olivolja och peppra.
4. Toppa med mejram.

Pata Negra

Skinkan Pata Negra är ett mycket populärt tapas till cava i Spanien. Tunna skivor rekommenderas av den spanska skinkan. En riktigt fin parmaskinka passar också fint. 

Manchegoost

Ost

Det finns många ostar som gifter sig väl med det mousserande vinet. Välj gärna milda ostar på ko- och getmjölk och helst från Spanien. Manchego och Herrgård är två säkra kort!

Vitlöksfrästa räkor

Du kan egentligen välja vilka skaldjur du vill men vitlöksfrästa räkor är en klassiker på tapasmenyn. Även naturella skaldjur med en fetare sås passar fint.

Perfekt cava till tapas:

Pata Negra Cava Brut
Systembolagsnummer: 7684

Doften är fräsch och fruktig med inslag av grönt äpple, citron, örter, päron. Smaken är torr och fruktig med tydliga drag av grönt äpple, kex, päron, grapefrukt och örter.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager