Ugnsbakad lax fylld med skagenröra och pressad potatis

Ugnsbakad lax fylld med skagenröra.

En av de råvaror jag allra helst använder mig av när det kommer till matlagning är lax. Det är himla gott, lätt att variera och allt som oftast lättlagat. Så idag tänkte jag bjuda på en riktig favorit, nämligen skagenfylld lax. Hur gott låter inte det?

När man använder sig av fisk och skaldjur blir det ju absolut godast om man får tag på färska råvaror. Jag själv är en riktig inlandskrabba och därför inte alls uppvuxen med färsk fisk. Därför tycker jag det är en riktig lyx när man får tillgång till det.

Som ni kanske redan märkt så gillar jag att mysa till det på fredagar med vällagad, men lättlagad mat. Och det här är verkligen ett sådant recept! Se till att göra mycket skagenröra, det kan det aldrig bli för mycket av!
Lax med skagenröra
Rating
4
ca 500 g färsk lax (eller 4 portionsbitar fryst)
ca 1 kg räkor (med skal)
2 dl creme fraiche
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
salt & svartpeppar
färskpressad citron
1. Torka laxen torr, skär den i 4 lika stora bitar.
2. Gör ett långt snitt längs med laxen, i mitten av varje laxbit, men skär inte igenom helt.
3. Skala räkorna. Blanda räkor (spar några till dekoration), crème fraîche, finhackad rödlök och dill. Smaka av med salt, peppar och citron.
4. Fyll varje laxbit med ett par matskedar skagenröra. Ugnsbaka i 220°C i cirka 20 minuter. Tag ut fisken ur ugnen.
5. Lägg på ytterligare en klick skagenröra på varje fiskbit och dekorera med några färska räkor.
6. Servera tillsammans med en grönsallad och kanske lite pressad potatis.
Systembolagsnummer: 2907 229.00 kr

Till laxen tycker jag absolut du ska prova ett glas Pasqua Sanzeno Chardonnay. Ett vitt vin med mycket fruktig doft och smak av persika, päron och citrus. Vinet är torrt och fräscht och passar utmärkt till fisk och skaldjur!

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna. Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager