Ugnsbakad lax med matvetesallad och jordgubbssalsa

Ugnsbakad lax med matvetesallad och jordgubbssalsa.

Får man säga äntligen? Att våren har kommit nu, på riktigt? Eller är det att jinxa? Jag hoppas inte det! Krokusarna har börjat kika upp ur rabatterna i min del av Sverige och det känns faktiskt som vår i luften. Det var faktiskt nästan så att jag tog fram grillen när jag skulle laga veckans recept, men den får nog vänta någon vecka till tror jag ändå.

Med veckans recept kan man verkligen drömma sig bort till varmare dagar. Med en fräsch, ugnsbakad lax, matvetesallad och jordgubbssalsa. Jag byter ofta ut både ris och pasta mot matvete eller mathavre. Ett lite matigare alternativ som dessutom kan produceras här hemma i Sverige, vilket jag gillar!
Ugnsbakad lax med matvetesallad och jordgubbssalsa
Rating
4 portioner
40 min

Ugnsbakad lax

800 g färsk lax
1 lime
Salt och svartpeppar
1. Klappa laxen helt torr med hushållspapper.
2. Riv skalet och pressa saften från en lime.
3. Krydda laxen med lime, salt och peppar.
4. Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Ugnsbaka laxen i cirka 20 minuter i 175°C.

Jordgubb- och mangosalsa

500 g jordgubbar
1 medelstor mango
Saft från en lime
2 tsk honung
1 dl finhackad persilja
1 liten röd lök
Chiliflakes efter smak
1. Ansa och dela jordgubbarna i små bitar.
2. Skala och skär ner mangon i bitar.
3. Blanda jordgubbar och mango i en skål.
4. Pressa över lime och rör i honung.
5. Finhacka persiljan. Skala och finhacka löken. Blanda i detta i skålen med jordgubbar och mango. Smaka av med chiliflakes.

Matvetesallad

4 port matvete
65 g babyspenat
Färska rädisor
1. Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen.
2. Hacka spenaten grovt och blanda den med det kokta matvetet.
3. Servera matvetesalladen med ugnsbakad lax, jordgubbssalsa och tunt skivade rädisor.
Systembolagsnummer: 7676 79,00 kr

Till veckans recept på ugnsbakad lax passar såklart ett glas rosé! Vad passa bättre att fira in våren med? Pata Negra Cava Brut Rosé är ett bärigt rosé med inslag av mogna jordgubbar.

Linnéa Seidel

Om Linnéa

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager