Det är skillnad på folk i Nacka och folk i Stockholm | folk o folk

Det är skillnad på folk i Nacka och folk i Stockholm

Att svenska myndigheter har ett komplext förhållande till alkohol är förstås ingen nyhet, men att detta i hög grad styrs av våra kommuner är något av en nyhet för mig.

Foto på Viggo Cavling

Jag har nu arbetat som chefredaktör på folk o folk i knappt ett halvår. Det har varit en spännande tid och jag är övertygad om att man lär sig som mest i början på ett projekt eller nytt jobb. Innan rutinerna sitter är du mer öppen och ser mer än du gör när mycket av jobbet går in i slentrian. Det sista ska jag förstås undvika, men det är ofrånkomligt att vänja sig vid vissa saker som du initialt tyckte var konstiga. Att svenska myndigheter har ett komplext förhållande till alkohol är förstås ingen nyhet, men att detta i hög grad styrs av våra kommuner är något av en nyhet för mig.

I fredags besökte jag öl- och whiskymässan i Nacka. Den firar 25 år och har blivit en institution. Jag är i grunden en vinkille och begriper i ärlighetens namn inte så jättemycket när det kommer till öl och destillat. Men det är klart att jag inte tackar nej till en whisky när det är rätt tillfälle och öl kan jag dricka hur många som helst när jag tittar på allsvenskans upplösning.

På mässor har jag lärt mig att man ska köpa ett häfte med biljetter som man överlämnar när man vill provsmaka en dryck. Så är det på alla mässor i hela Sverige utom just i Nacka. Söder om Stockholm har kommunen bestämt att det är cash som gäller när man är på mässa med alkohol. På vissa ställen gick det bra att swisha och på andra funkade det med kreditkort. Detta gör förstås mig som är en ganska ovan mässbesökare mycket osäker och jag undrar varför kan det inte vara samma system i hela landet?

Även när det gäller marknadsföringen av alkoholhaltiga drycker skiljer sig våra kommuner åt. På en uteservering på Södermalm får du gärna berätta för dina förbipasserande kunder att du har öl och champagne till försäljning genom att nämna varumärke på din markis. Men detta är vad jag förstår totalt förbjudet i Göteborg. Kanske är folk bosatta i västra Sverige mer känsliga än andra, men jag tror inte det. Nyligen var jag på bokmässan i Göteborg och åt och drack gott på ett gäng ställen, men trots olika regionala lagar, märkte jag ingen skillnad på folk och folk. (Hö-Hö.)  

För oss som är verksamma i dryckesbranschen vore det förstås bäst om samma lagar och regler gällde i hela landet. Att låta lokala politikers fantasi och fördomar få fritt spelrum är inte bra för näringslivet. Men det är kanske bara något som jag får vänja mig vid. På mässan i Nacka var det få besökare som tycktes upprörda över att det inte gick att köpa ett häfte med biljetter. Kanske tyckte de rent av att det var skönt att slippa dessa? Ja, ja. På Sthlm Food & Wine i november är häftena med och då tycker jag att du ska komma förbi våra montrar. Mer info om detta när vi närmar oss november.    

Bunnahabhain Mòine
Art.Nr: 10106 — 399,00 kr
Whisky

Bunnahabhain Mòine

Systembolagsnummer: 10106

För ett år sen lanserades Bunnahabhain Mòine exklusivt för svenska marknaden i Systembolagets ordinarie sortiment.

Moine är en peated single malt och tillverkas bara under en kort period varje år. Mòine har en tydlig rökighet med en mild och vänlig sötma som utvecklar smaker av ek, vanilj, ingefära och peppar. Lång behaglig eftersmak.

Asahi Super Dry, 330ml
Art.Nr: 1556 — 17,00 kr
Öl

Asahi Super Dry, 330ml

Systembolagsnummer: 1556

En underjäst ljus lager med diskret doft av säd och honung. Smaken är krispigt fruktig med liten beska och inslag av säd.

Perfekt till kryddstarka asiatiska rätter och till sushi. Går också utmärkt att avnjuta på egen hand som sällskapsdryck.

The Epicurean
Art.Nr: 86431 — 472,00 kr
Whisky

The Epicurean

Systembolagsnummer: 86431

The Epicurean är en Blended Malt Whisky, det vill säga en blandning av malthisky från utvalda destillerier i regionen Lowlands.

Den har en medelstor doft med inslag av malt, citrus, blommor och färska örter. Smaken har trevliga inslag av kandisocker, grillad citron, kryddor, timjan, persika och hårda fruktkarameller. I avslutningen finner även toner av örter, mandel, nyklippt gräs och karamelliserat socker.

Kategori

Relaterat Innehåll