God jul och gott nytt år! | folk o folk

God jul och gott nytt år!

Viggos drinktips och en politisk pamflett.

Viggo Cavling med tomteluva

Vi går mot jul och nyår. När jag skriver detta är det bara några dagar kvar av 2016. Helgerna innebär mer tid till familj och vänner och mindre fokus på arbete. För oss som arbetar med folk o folk innebär det mer tid att njuta av de produkter vi skriver om och mindre skrivande. Jul och nyår är verkligen de traditionella dryckernas högtider. På jul ska det finnas akvavit och öl bredvid rödkålen och sillen på matbordet. På nyår ska det vara Champagne vid tolvslaget och nyöppnade ostron när gästerna kommer och konjak till kaffet. Jag gillar traditioner, men samtidigt mår de bra av att skakas lite på. Varför inte testa en ny akvavit på julafton? Jag har ännu inte smakat Prima Julakvavit Tällberg 2016 än, men något ska man ju se fram emot när tomten har gjort sitt jobb den 24:de. Och varför inte byta ut Champagnen mot Prosecco vid tolvslaget? Många sparar finaste flaskan till midnatt och glömmer bort att njuta av den samtidigt som raketerna far mot himlen. Det blir ofta som att kasta pärlor för… ja ni vet vilka jag menar.

För oss på folk o folk innebär helgerna också att vi gör vårt första bokslut. Vi har varit i gång i knappt ett år och min första reflektion är ju att det verkar ha funkat. Varje månad får vi fler läsare av folk o folks olika nyhetsbrev och vår sajt. Våra besökare stannar längre och längre på vår sida och ni lär er med tiden hur det funkar när varor ska beställas på Systembolaget.

I Sverige har vi som alla vet ett monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker över några få procent. Det infördes i början av 1900-talet när befolkningen höll på att dricka ihjäl sig. Så är inte fallet längre.1917 skapades rusdrycksförsäljningsförordningen som började gälla två år senare. Detta ledde fram till motboken och då fick man “bara” dricka tre liter starksprit i månaden. 1955 avskaffades motboken och istället fick vi Systembolaget så som vi känner till det i dag.

Försäljningen och inmundigandet av starksprit har sedan 1955 gått ner radikalt. Istället dricker vi i dag mer vin, ungefär som i resten av Europa. Trots denna revolution av den svenska dryckeskulturen – vi har lämnat brännvinsbältet – har de svenska lagarna om alkoholförsäljning och marknadsföring inte förändras mycket. Att i en annons hävda att en flaska vin på bordet ökar förutsättningarna för en kul lördagsmiddag är absolut förbjudet och inget vi någonsin skulle hävda här på folk o folk. Däremot får vi lov att skriva att detta vin smakar bra till denna maträtt. Och då kanske det blir… Detta är förstås absurt och speciellt när vi vet att hälften av den starksprit som dricks i landet köps bortom landets gränser. Ju mer skatten på alkohol i Sverige höjs desto tyngre blir bilarna och bussarna över Öresundsbron...

Min förhoppning inför 2017 är att debatten om vad vi dricker till maten och hur det marknadsförs blir något mer balanserad. Självfallet ska vi inte släppa allt fritt utan jag tycker förstås att det sociala ansvaret som det innebär att producera och sälja dessa produkter ska kvarstå. Men samtidigt är det viktigt att inte glömma bort att tändvätskan i besöksnäringen är tillgången till öl och vin. Trots att reklamreglerna, när det gäller marknadsföring av öl och vin är minst sagt rigida, annonserar vinbranschen för 1,5 miljarder kronor varje år. Det är ett presstöd som heter duga. Hade våra krogar varit torrlagda hade färre besökt dem. I debatten om enkla jobb är besöksnäringen, och speciellt hotell- och krogbranschen, det självklara svaret. Många har sitt första jobb i denna näring och ju bättre den fungerar desto snabbare går integrationen av alla nyanlända... Men nu skulle detta inte bli ett politiskt tal utan en jul- och nyårshälsning. Jag vill helt enkelt bara avsluta med att önska alla läsare god jul och gott nyår. Var stolt över det du handlar på bolaget ty du stödjer Sverige i stort och smått. Tack för er tid och vi hörs och ses nästa år här och förhoppningsvis på en massa andra ställen.

PS: Här är en god drink som du kan göra på O.P. Anderson (att spara en halvtom flaska snaps till nästa storhelg är inte att rekommendera ty spriten mår inte bra att stå i en flaska fylld med syre).

OP Underground

50 ml O.P. Anderson
30 ml färskpressad citronjuice
30 ml rödbetsjuice
5 ml färskpressad ingefärsjuice
25 ml stjärnanissockerlag

Skaka alla ingredienser med is i en shaker eller syltburk. Plocka sedan fram ditt finaste grogglas, fyll det med is. Häll sedan drinken i glaset. Garnera med en snyggt skuren ingefärsbit, stjärnanis & citronklyfta. Voilà!

O.P. Anderson, 700ml

Systembolagsnummer: 42

O.P. Anderson Aquavit är Sveriges äldsta och mest anrika akvavit. O.P. Står för Olof Peter, spritfabrikör och skeppsredare, född 1797.

Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Kategori

Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

List of Systembolaget stores where product is available