Viggos årskrönika. | folk o folk

Viggos årskrönika.

folk o folk fyller snart ett år. På den korta tiden har vi hunnit bli den andra största aktören på den svenska dryckesmarknaden på Google. Före oss är Systembolaget och det vore oss förmätet att tro att vi kan bli större än mamma och pappa.

Bild på Viggo

En av folk o folks viktigaste uppgifter är att få våra läsare att upptäcka Systembolagets beställningssortiment. (Här är våra bästa tips.) Att lägga upp ett konto på Systembolagets hemsida innebär att du får ett gigantiskt utbud av öl, vin och starkare varor. Det tar några dagar att få hem din beställning till ditt närmsta Systembolag, men när du väl har gjort det första gången blir det snabbt en vana. Det kostar inget att använda Systembolagets beställningssortiment om du hämtar dina flaskor i butiken.

2017 kan bli ett oroligt år. Att världens ledande militärmakt leds av reality-tv profilen Donald Trump känns minst sagt konstigt. På andra sidan har vi Vladimir Putin som hellre skulle hugga av ett finger än införa yttrandefrihet i sitt eget land. I Mellanöstern breder de religiösa fundamentalisterna ut sig. Det finns många anledningar till oro. Få drabbas av terror, men alla känner av skräcken. Det sprider sig som ett gift i samhällskroppen. Vad är motgiftet då? Mitt svar är några flaskor gott vin och ett middagsbord fyllt med mat och gäster. Naivt, kan tyckas, men jag är övertygad om att umgänge i samband med en måltid kan bryta barriärer och rasera fördomar. För trots att fördomar och främlingsfientlighet vinner mark är det vi äter och dricker mer globalt än någonsin tidigare. I en svensk mataffär finns idag mat från hela världen. Mexikanskt, italienskt, thailändskt och japanskt är idag lika självklart på det svenska middagsbordet som falukorv och köttbullar. Nyligen besökte jag Mellanösterns mest toleranta och mångkulturella stad Tel Aviv. En av stadens hetaste krogar är North Abraxas som drivs av kocken Eyal Shani. Maten har sin bas i Mellanöstern men influeras samtidigt av hela världens smaker. Här fick jag bland annat en underbar aubergine med hummus, en flätad rödbeta doppad i sesamfrö och en enorm entrecôte. Rätterna serverades på vaxade kartongskivor ungefär som om vi åt hämtpizza. Att alla runt bordet skulle äta från “varandras” tallrikar var självklart. Bakom mig hörde jag svenska röster. Bredvid mig och mina två söner satt ett par från Kalifornien. Stämningen, både på matbordet och i restaurangen, var minst sagt internationell.

När det kommer till kreativitet inom matlagning och vintillverkning finns det nämligen inga landsgränser. I höstas besökte jag vinfamiljen Pasqua i Verona. Familjeföretaget är inne på sina tredje generation och är mer globalt än någonsin tidigare. VD Riccardo Pasqua lärde sig att sälja vin i USA. Hans kusin Giovanni är ansvarig för själva vinproduktionen och har lärt sig yrket i Spanien och Sydafrika. Just nu satsar företaget stenhårt på att komma in på den kinesiska marknaden. Det fanns en tid när en vinbonde var livrädd för att lämna sina vinrankor och söka kunskap och inspiration bortom horisonten. Idag är det tvärtom. Bara de vintillverkare som söker kunskap på andra sidan jordklotet överlever i den globala konkurrensen. Det är samma logik när det kommer till mat. Den israeliska kocken Eyal Shani öppnade förra året krogar i Wien och Paris. I år kommer han att öppna i New York.

Jag ser mat och vin som en motkraft i en värld som präglas av terror och rädsla. Dels för att mat och vin idag söker inspiration globalt för att smaka bra, men också för en måltid med bidrag från världens alla hörn brukar ge en ganska fin känsla. God mat och gott vin är en kärlekshandling. Galleristen Anders Tornberg sa en gång till mig att ett konstverk har förmågan att stråla ut generositet. Konstnärer lägger in all sin kunskap och sin skaparkraft i verket som tack vare detta lever sitt eget liv. Så tycker jag också det är att dricka ett riktigt gott vin och äta en välgjord maträtt. Det liksom strålar av generositet från tallriken och när maten och vinet kommer in i munnen sprids denna känsla i våra kroppar. Denna känsla är balsam för själen och ett effektivt sätt att bekämpa känslor av oro och rädsla. I förlängningen kan det till och med fungera som en enande kraft mot all världens ondska.

Och med dessa ord inleder vi året på folk o folk. Vi ska göra allt vi kan för att du ska bli inspirerad vid matbordet och upptäcka nya fantastiska smaker och dofter. Häng med.


/Viggo Cavling

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box
Art.Nr: 2907 — 219,00 kr
Vitt vin

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box

Systembolagsnummer: 2907

Efter den tunga julmaten kan det vara läge för lite lättare och fräschare mat, såsom en fisk- och skaldjurspasta. Pasqua Sanzeno Chardonnay passar perfekt till lätta och medelkraftiga fiskrätter. 

Vinet har en medelstor och mycket fruktig doft med inslag av persika, päron och citrus samt toner av fat. Smakmässigt är vinet torrt, fräscht och fruktigt med inslag av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat.

Kategori

Relaterat Innehåll