Vintips till räkmackan.

Den 14 oktober firas räkmackans dag. Dagen då vi firar räkmackan som har fått en speciell plats i svenskarnas hjärtan.

Bästa vinet till räksmörgåsen

Räkmackans dag instiftades av Arlanda och Landvetter, två flygplatser som tillsammans säljer omkring 7 000 räkmackor i veckan. Det är därmed den överlägset mest sålda produkten i de två lufthamnarna. Men hur kommer det sig egentligen att smörgåsen är så förknippad med just resande? folk o folk reder ut hur det kommer sig att den gled in på en räkmacka i svenskarnas hjärtan och fick en egen dag – räkmackans dag.

Räkmackan har rötter från smörrebrödet

Räkmackan har sitt ursprung i Danmarks festsmörrebröd. Smörgåsen kom till Göteborg, som måste sägas vara dess hemstad, via båt från Danmark. Under 1950-talet gjorde mackan intrång även på fastlandet. Till exempel fanns den som en smårätt på Berns. Men trots det är det fortfarande på resande fot som räkmackan trivts bäst.

På båtarna mellan Sverige och Danmark fortsatte nämligen räkmackan att ätas flitigt. Smörgåsen intogs med en öl och ett rökverk - och rätten, om man vill kalla den för det, blev för svensken synonym med semester. I Danmark var det mer accepterat med fet mat, tobak och alkohol, och vad passade väl bättre än att därför äta en räkmacka på vägen till det mer lössläppta landet?

Flygplatsens nationalrätt

I och med charterns framväxt på 1960-talet bytte räkmackan färdmedel från båt till flyg. Mat serverades ombord, och räkmackan var därför en lagom stor måltid att trycka i sig före avgång. Och trots att många i dag åker kortare sträckor där mat ombord inte serveras, fortsätter räkmackan att vara en storsäljare på flygplatserna.

Var uttrycket att ”glida in på en räkmacka” kommer ifrån är oklart. Det började hur som helst att användas på 70-talet, och betyder att någon har haft det orättvist lätt för sig. Räkmackan står alltså för något lyxigt, trots att den onekligen är väldigt lättsåld och såklart finns i alla möjliga prisklasser och variationer. Och även om räkmackan gjorde sitt intrång först på 1900-talet har räkor ätits sedan 1500-talet i Sverige. Men då bara i de högre samhällsklasserna, gemene man stoppade inte i sig räkor. Kanske är det grunden till varför svenskar idag älskar räkor så villkorslöst. Det är ett billigt skaldjur men får oss ändå att känna oss lite lyxiga.

Tre viner som passar till räkmackan:

Välja vin till naturell hummerAtt välja vin till hummer.

folk o folk har provat fram vilka viner som passar bäst till både naturell och tillagad hummer.

Läs mer
Skaldjurens historia i SverigeSkaldjurens roll på det svenska matbordet genom tiderna.

Matforskare Richard Tellström berättar om skaldjur som gått från att endast finnas på samhällselitens festbord till att bli lyxmat tillgänglig för alla.

Läs mer
Grillade räkorGrillade räkor med ramslökspesto och smörfrästa morötter.

Linnéa ger oss ett fantastiskt somrigt och härligt recept på grillade räkor serverade med smörfrästa morötter och ramslökspesto.

Läs mer
grillade skaldjur i form Grillade skaldjur med örtmarinad.

Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.

Läs mer