Vinprovning i Eskilstuna: Champagne och Chablis.

Den 10 september kommer vi till Eskilstuna och håller provning med stilfulla bubblor från Champagne och eleganta Chablisviner. Boka här nedan!

Champagneprovning i Göteborg med André Clouet.

Denna afton kommer vi att botanisera bland två av vinvärldens mest eleganta prima ballerinor, Champagne och Chablis.

Det finns en del gemensamma faktorer för dessa två världsberömda vinområden. Inte bara druvan chardonnay, de ligger nära varandra och den södra delen av Champagne har mycket gemensamt med Chablis vad det gäller både klimat och jordmån. Med sin friskhet, fräschör och mineralitet så kan de också användas till samma typer av anrättningar.

• NÄR? Onsdagen den 10 september kl 18.30.

• VAR? Best Western Plaza Hotel Drottninggatan 9 i Eskilstuna.

Provningen leds av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson och vi kommer att prova sju olika viner. Evenemanget kostar 650 kronor per person och då ingår en utvald varmrätt och vin därtill. Denna afton serverar vi laxfärserad rödtunga som serveras med champagnesås, blåmusslor och potatispuré.


Vi kommer att prova följande viner:

Välkommen!

10.09.2025

Sankt Martin och vinodlingar i Chablis.Saint Martin - helgonet bakom Chablisviner och gåsamiddag.

Visste du att det franska nationalhelgonet Saint Martin av Tours står indirekt bakom Chablisvinerna - men också att skåningarna den 10 november frossar i gås och svartsoppa?

Läs mer
Champagne i glas.Champagne – olika typer och vad man äter till.

Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.

Läs mer
Champagne som hälls på en pyramid av glas.Ordlista: 17 ord du bör känna till om champagne

Vintage, Blanc de Blanc och Réserve - vad betyder de fina orden på champagneflaskan? Folk o folk reder ut begreppen som berättar vad din champagne varit med om.

Läs mer
Champagneglas från RiedelVilka champagneglas är bäst? Experten svarar.

Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.

Läs mer