Bra köp. Pomerans, honung och päron i doft och smak, toppat med en kristallklar syra som håller ihop anrättningen.
Allt om Vin nr 1/20
I Schmitges Grauschiefer Riesling är doften medelstor med bra nyansrikedom där man hittar inslag av stenfrukter, citrus, och blöt skiffer. Vinet har en hög syra och är torrt .Det har en bra balans och fruktighet, med fin nyansrikedom som för tankarna till gula stenfrukter, melon, citrus och stendamm
Utmärkt att avnjuta som den är eller som en aperitif. Utmärkt till fisk och skaldjursrätter där det gärna kan finnas en syrlighet i tillbehör eller såser. Varför inte en vitvinsbräserad piggvarsfilé med vitvinssås, grillad grön sparris och pressad mandelpotatis
Utmärkt god att dricka idag, men klarar även att lagras.
Druvorna som växer i en brant sluttning med gråskiffer handskördas och selekteras noggrant i vingården. Efter att druvorna krossats sker en 6 timmars urlakning med skalen innan pressning och jäsning på rostfria ståltankar.
Wiengut Schitmges nämns första gången i skrift redan 1744 och drivs sedan 27 år tillbaks av Waltraud, Andreas & Kilian Schmitges . Egendomen ligger i byn Erden där man i de branta sluttningar finner några av Moselflodens bästa vingårdar. Andreas och sonen Kilian har hand om vingårdarna och vinmakningen medan Waltraud ansvarar för vinbaren och de inbjudande rummen i familjens hotell.
Egendomen är mest känd för sina rieslingviner men producerar även viner från Pinot Blanc, Pinot Gris, Rivaner och Pinot Noir. Man har en hel del druvstockar som är oympade och man har mark bland annat i de högt klassade vingårdarna Erdener Treppchen och Erdener Prälat.